Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 2 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Docu-kijktip: Frank Lammers zoekt goud in Australische Outback

Lang hoefde acteur Frank Lammers – bekend als drugsbaas Ferry Bouman uit de serie Undercover – niet na te denken toen hij werd gevraagd goud te gaan zoeken in Australië voor een documentaire op Discovery. “Dit avontuur is op mijn lijf geschreven.”

Australië is het land waar momenteel het meeste goud ter wereld wordt gevonden: hier vind je gigantische mijnen waar zowel grote bedrijven als kleine gelukszoekers er alles aan doen om goud te vinden. In Frank Gaat Voor Goud duikt Lammers onder in deze bizarre wereld.

Van de ene verbazing in de andere

“Deze industrie gaat 24 uur per dag, zeven dagen per week door”, vertelt Lammers. De acteur, die een voorliefde heeft voor reizen en bijzondere plekken ontdekken, viel tijdens de opnames van de ene verbazing in de andere.

“We hebben mensen ontmoet die in de middle of nowhere wonen. Terwijl het leven voorbij gaat, spenderen ze elke dag aan het vinden van goud. En áls ze het dan hebben gevonden, gebruiken ze het om te investeren in de zoektocht naar nog meer goud. Fascinerend.”

Noestige goudzoekers en markante figuren

De oneindige zoektocht is in de Australische Outback aan de orde van de dag. De mensen die Lammers op zijn tocht door niemandsland spreekt, zijn stuk voor stuk bevangen door goudkoorts.

“Goud is de op één na oudste hobby van de mens”, grapt Lammers. “Al sinds de oude Egyptenaren het eerste klompje goud vonden, zijn mensen in de ban van goud.” En terwijl hij op zijn bekende humoristische wijze kletst met noestige goudzoekers en markante figuren, raakt de acteur aflevering na aflevering steeds fanatieker in zijn eigen zoektocht naar goud.

Discovery Frank gaat voor gouc
Frank Lammers raakt zelf ook meer en meer bevangen door goudkoorts. Discovery

Lithium, koper en nikkel zijn het nieuwe goud

Maar er wordt niet alleen naar goud gezocht: ook lithium, koper, kobalt en nikkel zijn zeer gewild. “Deze edelmetalen worden gebruikt voor smartphones, elektrische auto’s en zonnepanelen. Het is het nieuwe goud, extreem waardevol.”

En waar het om waardevolle zaken gaat, zijn mensen bereid ver te gaan, zo blijkt in de docuserie. Lammers gaat onder meer op pad met goudzoekers die onder barre omstandigheden hun leven wagen in de jacht op een klomp goud. We zien hoe hij in de grootste mijnen ter wereld afdaalt en hoe stukken steen zelfs door middel van röntgenstralen worden gescand op waardevolle metalen.

Wel goud in de grond, maar niet rijk

In aflevering 1 (terug te kijken op discovery+) startte Lammers zijn reis in mijnwerkersstad Kalgoorlie-Boulder in West-Australië. Hier bezocht hij de Nederlandse Adrienne Verburg en haar Australische man Ben Holman, die een gigantisch stuk land van 500.000 hectare pachten van de Australische overheid.

Ironisch genoeg worden ze zelf niet rijk van al het goud in hun grond. “Maar ze faciliteren de mijnbedrijven die hier goud delven. Ze verdienen hun inkomen door hen te voorzien van woningen, onderhoud en water om de mijnboren te koelen.”

No rush in the gold rush

Tips krijgt Lammers ‘on the go’, zoals van de 74-jarige goudzoeker Golly ‘There’s no rush in the gold rush’ – en van de lokale hoedenverkoper: ‘What to do when you find gold? Keep it a secret.’

In de aflevering van vanavond gaat de reis verder door de uitgestrekte Outback, waar je nooit alleen blijkt te zijn– insecten en slangen zijn immers nooit ver weg.

Vooruitkijken op discovery+

Benieuwd of Frank Lammers zelf met goud naar huis gaat? Dat zie je elke vrijdagavond tot en met 1 maart wekelijks om 20.30 uur op Discovery in Frank Gaat Voor Goud. Of kijk alvast vooruit op discovery+.

In samenwerking met Discovery

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.