Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 26 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Viaplay onthult cijfers en mag Formule 1-minnend Nederland dankbaar zijn

Met veel gepuf en gekreun hoorden Formule 1-fans vorig jaar aan dat hun favoriete sport verkaste van Ziggo naar Viaplay. Maar schoorvoetend werden ze toch een voor een lid. Althans, als we Nordic Entertainment Group (NENT) mogen geloven.

De lancering van streamingdienst Viaplay in Nederland, waar onder meer de Formule 1 op wordt uitgezonden, heeft alle verwachtingen overtroffen. Dat meldt NENT in een handelsupdate over het eerste kwartaal.

Het Zweedse concern stelt dat er in het eerste kwartaal van dit jaar in totaal 778.000 betalende abonnees bijkwamen in alle markten waar het bedrijf actief is. Nederland was goed voor het overgrote deel van de klantenaanwas, aldus NENT, dat daarbij geen precieze aantallen noemde. Ah, nu wordt het duidelijk waar al die opgestapte Netflix-abonnees gebleven zijn.

Formule 1-minnend Nederland belangrijk voor Viaplay

In totaal telt Viaplay bij zijn internationale divisie 1,2 miljoen betalende kijkers. Daarvan is Nederland de belangrijkste markt, laat het concern weten. Inclusief de Noordse thuismarkten telt Viaplay nu 4,8 miljoen betalende abonnees. Uiteraard spelen de uitzendrechten van de Formule daar een grote rol in.

De abonnementszender startte begin maart dit jaar ook in Nederland en heeft fors geïnvesteerd in sport. Behalve de Formule 1 zendt het bedrijf ook de Bundesliga-voetbalcompetitie uit en met ingang van volgend seizoen ook de Engelse Premier League. Ook biedt Viaplay series en films aan. Daarmee gaat de streamindienst de concurrentie aan met betaalzender ESPN en streamingdiensten als Netflix, Videoland en Disney+.

Viaplay is het meest herkenbare merk van NENT en het enige dat in al zijn markten aanwezig is. Ook levert het onderdeel de meeste omzet op voor het bedrijf. De streamingdienst is momenteel beschikbaar in elf landen en zal voor eind 2023 worden uitgerold in ten minste zestien landen. Het aantal abonnees moet tegen eind 2025 op ongeveer 12 miljoen uitkomen.

Kinderziekten

Zoals bij alles wat nieuw is, was er op het begin vooral veel kritiek. Nog steeds loopt alles niet even soepel, maar de meeste kinderziekten zijn verholpen. Uit principe toch geen Viaplay of F1 TV Pro? Check dan ons artikel met de beste (gratis) F1-streams.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.