Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 11 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Formule 1 komt met revolutionair alternatief voor elektrisch rijden

De organisatie achter de Formule 1 denkt er nog niet aan om de sport te elektrificeren. In plaats daarvan werkt men aan een duurzaam alternatief. Op dit moment wordt een 100% eco-vriendelijke brandstof ontwikkeld, die ook op personenauto’s toepasbaar is.

Vanaf volgend seizoen wordt er al gereden met een nieuwe en duurzamere vorm van brandstof, E-10 genaamd. Dit is een mix van 90% fossiele brandstof en 10% ethanol. Dat is slechts een eerste stap naar een volledig duurzame toekomst van de sport.

100 % duurzame brandstof in de Formule 1 vanaf 2025

Tegen het jaar 2025 beschikken de auto’s in de Formule 1 volgens het plan over een nieuwe motor, die op 100% duurzame brandstof rijdt. Bij de introductie hiervan wil de sport met nieuwe technologieën de hele autobranche vooruit helpen. Dit deed de F1 vorige week uit de doeken.

De 100% duurzame brandstof wordt ‘drop-in fuel’ genoemd, en de Formule 1 is al in gesprek met grote bedrijven en fabrikanten over de ontwikkeling. Het is de bedoeling dat de brandstof uiteindelijk zonder aanpassingen ook toepasbaar is op personenauto’s voor de openbare weg. Het milieuvriendelijke product is nog in ontwikkeling, en het is dan ook nog niet bekend waarvan de ‘drop-in fuel’ is gemaakt. Vermoedelijk gaat het om algen of een slimme manier van afvalhergebruik.

CO2-neutraal vanaf 2030

Voor alle duidelijkheid: ook de 100% duurzame brandstof zal nog een beetje CO2-uitstoten, maar dit wordt gecompenseerd door andere milieumaatregelen. Uiteindelijk is het doel van de Formule 1 om vanaf 2030 een CO2-neutrale sport te zijn.

Hoewel autofabrikanten zich steeds meer focussen op elektrische auto’s, schat de Formule 1 in dat in 2030 nog maar 8% van de naar schatting 1,8 miljard auto’s op de weg wordt aangedreven door een elektrische krachtbron. Met de ontwikkeling van de duurzame brandstof wil de Formule 1 dan ook zijn steentje bijdragen aan een groenere planeet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.