Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 5 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

5 financiële (levens)lessen die voorgoed veranderen hoe je met geld omgaat

TED Talks zijn inmiddels wereldberoemd en je vindt presentaties over elk onderwerp dat je maar kunt bedenken. Ook over geld en financiën dus. We verzamelden vijf TED Talks over geld die nog geen twintig minuten duren, maar waarvan je toch een hoop opsteekt.

Door deze TED Talks zou je zomaar de manier waarop je over geld denkt (en dus ook de manier waarop je spaart, uitgeeft en verdient) voorgoed veranderen.

The battle between your present and future self (Daniel Goldstein)

Er zijn twee versies van onszelf: onze huidige ik en onze toekomstige zelf, legt gedragseconoom Daniel Goldstein uit in zijn TED Talk. Elke dag nemen we beslissingen die ofwel goed ofwel slecht zijn voor onze toekomstige zelf. In de meeste gevallen kiezen we voor bevrediging op de korte termijn, en laten we de wensen van onze toekomstige zelf links liggen.

In zijn TED Talk legt hij uit hoe we kunnen stoppen met het verwaarlozen van de toekomstige versie van onszelf. Zo kunnen we beslissingen nemen die wél leiden tot toekomstig financieel succes.

One Life-Changing Class You Never Took (Alexa von Tobel)

Heb jij weleens stress over geld? Of het gevoel dat je geen controle hebt over je financien? Dat is ook niet heel gek, zegt Alexa von Tobel in haar TED Talk. We hebben er namelijk nooit over geleerd op school. Met vijf financiele tips leert ze je hoe je succesvol kan worden op het gebied van geld.

How I learned to read – and trade stocks – in prison (Curtis ‘Wall Street’ Carroll)

In zijn TED Talk vertelt Curtis ‘Wall Street’ Carroll over zijn heftige jeugd en hoe in de gevangenis belandde. Daar leerde hij eerst te lezen, en vervolgens alles over money management en beleggen. Carroll is een geboren verhalenverteller en met de nodige humor vertelt hij een super inspirerend verhaal.

Why you should know how much your coworkers get paid (David Burkus)

In zijn TED Talk vraagt David Burkus: “Wat zou er gebeuren als we volledige transparantie over onze salarissen hadden?” In andere woorden: wat zou er gebeuren als jij het salaris van je collega’s wist en andersom. Als managementonderzoeker en schrijver kwam Burkus er tijdens zijn jarenlange onderzoek achter dat werknemers die bij bedrijven werken die open zijn over salarissen, doorgaans meer betrokken zijn en harder werken.

How to Buy Happiness (Michael Norton)

“Velen van ons denken dat geld geen geluk kan kopen”, zorgt onderzoeker Michael Norton in zijn TED Talk. “Dat klopt niet. Als je dat denkt, geef je het uit aan de verkeerde dingen.” Hij legt uit dat geld ons vaak een egoïstisch gevoel geeft en dat dit de reden is dat geld ons niet gelukkig maakt. Uit zijn onderzoek blijkt dat we niet gelukkig worden van geld uitgeven aan onszelf, maar wél van geven aan anderen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.