Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 21 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Fietsersbond kraakt meest gewilde e-bike van Nederland

Leuk en aardig, die pijlsnelle e-bike VanMoof V, maar de Fietsersbond denkt daar anders over. “De charme van het fietsen is dat je het makkelijk kunt doen. Deze snelheden zijn ongeschikt voor een elektrische fiets.”

Wat Apple is in de tech-wereld, is VanMoof in de wereld van de fietsen, en dan met name e-bikes. Extreem gewild, kwalitatief top, maar vooral ook peperduur.

De veel te snelle e-bike Van Moof V

Eerder deze maand onthulde het Nederlandse bedrijf de nieuwe Van Moof V. Een elektrische fiets vol technische snufjes, met een mooi design. Maar wat vooral opvalt is de snelheid. De e-bike zou trapondersteuning bieden tot 50 à 60 kilometer per uur, en dat is de Fietsersbond te gortig.

fietsersbond, vanmoof v, nieuwe e-bike, apple, snel, elektrische fiets, iphone
De meest gewilde e-bike van Nederland (Afbeelding: VanMoof)

“Het klinkt mooi en futuristisch, maar wie wil in hemelsnaam fietsen met deze hoge snelheden? Wij denken dat er geen behoefte is aan dit type elektrische fiets”, zegt Wim Bot, beleidsadviseur bij de Fietsersbond, in BNR Mobility.

Ongeschikt als elektrische fiets

Bot stelt dat de verhouding tussen spierkracht en trapondersteuning van een elektromotor bij de e-bike volledig zoek is. “De charme van een fiets is dat je er makkelijk opstapt. De snelheden van de VanMoof V zijn niet geschikt voor iets dat met fietsen te maken heeft.”

vanmoof v, nieuwe e-bike, apple, snel, elektrische fiets
Behoorlijk hufterproof (Afbeelding: VanMoof)

De beleidsadviseur bij de Fietsersbond denkt dan ook dat goedkeuring van de elektrische fiets lastig wordt. “Voor de wet geldt het als een motorfiets.” Wel is Bot positief over het door VanMoof toegepaste geofencing, een technologie die wordt gebruikt om een bepaald gebied af te bakenen, zodat de snelheid van de e-bike beperkt wordt.

2022

De VanMoof V wordt eind 2022 verwacht voor een verkoopprijs van 3.498 euro. Lees in dit artikel meer over de spraakmakende elektrische fiets van Nederlandse bodem. Tot dan moet je het doen met de VanMoof S3, ook geen verkeerde e-bike. Lees hier onze review over die tweewieler.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.