Coen Grutters
Coen Grutters Interview 28 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

F1-legende deelt gouden tip om Max Verstappen te verslaan

Max Verstappen verslaan op het circuit is zeker mogelijk, zo stelt een teamgenoot van de Nederlander. Niemand minder dan tweevoudig F1-wereldkampioen en legende Mika Häkkinen deelt met ons zijn gouden tip om dit voor elkaar te krijgen.

Wie denkt dat het om Lewis Hamilton of Lando Norris gaat die Max Verstappen het vuur aan de schenen moet leggen, heeft het mis. Jij kunt namelijk zelf de strijd aangaan met de Formule 1-kampioen en je bent volgens zijn teamgenoot niet eens compleet kansloos. “Het is zeker mogelijk.”

Teamgenoot van Max Verstappen

We hebben niet over Sergio Perez, maar over de Gianni Vecchio, professioneel simracer bij Team Redline, het simraceteam waar Verstappen ook voor uitkomt. Het is dan ook een virtueel circuit waarop jij de inmiddels weer enige Nederlandse F1-coureur kunt verslaan.

Heineken organiseert in de maand augustus namelijk Player 0.0, een nieuwe simracecompetitie waar iedereen boven de achttien jaar aan mee kan doen. De snelste coureurs nemen het op 27 augustus, tijdens de Formule 1-Grand Prix van Zandvoort, op tegen Max Verstappen.

‘In je eentje is het saai’

Simracen is lastig, zo ervaren wij ook tijden het kick-off-evenement van Heineken, waar wij plaatsnemen achter het stuur van een F1-simulator. Na als zesde te zijn gekwalificeerd, spinnen we kort na de start, verliezen we plekken en wordt het een inhaalrace. Ietwat teleurgesteld finishen we zevende. Gelukkig is niemand minder dan tweevoudig Formule 1-wereldkampioen Mika Häkkinen aanwezig om zijn beste tips te delen.

Max Verstappen F1 Formule 1 sim race simulator simrace Mika Häkkinen Gianni Vecchio Heineken competitie
In 1998 en 1999 werd Mika Häkkinen Formule 1-wereldkampioen. (Afbeelding: ANP)

Zelf kruipt de Fin echter zelden achter het stuur van een virtuele racewagen. “Ik heb wel een goede simulator thuis in Monaco, maar die gebruik ik niet heel vaak”, vertelt hij ons. “Als ik mee zou doen aan een competitie of deel uit zou maken van een team, dan zou ik het een stuk leuker vinden. In m’n uppie vind ik er niet zoveel aan.”

Tips van F1-legende Mika Häkkinen

Toch heeft de voormalig F1-coureur enkele tips voor simracers die beter willen worden om zo Max Verstappen te verslaan. “Wie echt beter wil worden op de simulator, moet zowel fysiek als mentaal flink trainen.” Häkkinen hamert op het belang om tijdens de race geconcentreerd te kunnen blijven. “En neem het serieus”, voegt de Formule 1-legende eraan toe. “Het is makkelijk om je sim uit te schakelen wanneer je er geen zin meer in hebt, maar zo werkt het niet. Wees gedisciplineerd.”

Hoe F1-teambaas Toto Wolff tien keer meer verdient dan Max Verstappen

Dat werpt zijn vruchten af, zo blijkt uit de carrière van Gianni Vecchio, die als simracer bij Team Redline bij de absolute top behoort. Ook hij is niet te beroerd om enkele van deze tips nog te verduidelijken. Want fysiek en mentaal trainen voor een simrace, hoe doe je dat eigenlijk?

Zo versla je Formule 1-ster Max Verstappen

“Tijdens het racen wil je mentaal in een tunnel komen, zodat niets om je heen je nog afleidt. Je moet erbij blijven met je hoofd en de enige manier om dat te doen, is door het veel te doen”, legt de teamgenoot van Max Verstappen uit.

Max Verstappen F1 Formule 1 sim race simulator simrace Mika Häkkinen Gianni Vecchio Heineken competitie
Gianni Vecchio naast Team Redline-teamgenoot Max Verstappen. (Afbeelding: Instagram / @gianni.vecchio)

Op fysiek gebied moet je vooral je schouders en rug trainen. “Simulatorstuurtjes hebben sterke motoren, waartegen je je moet verzetten. Als je lang achter elkaar wil simracen, moet je sterke schouders hebben. Daarvoor ga ik dagelijks naar de sportschool.” Tip van Manners: doe deze schouderoefeningen.

Iedereen kan het

Het type set-up is ook niet van levensbelang. “Het maakt niet uit of je een simulator (in je privéjet) hebt van 500, 1.000 of zelfs 5.000 euro”, vertelt Vecchio. “Het gaat erom dat je zo goed mogelijk presteert met het materiaal dat je hebt. Dan word je vanzelf beter.”

F1-auto van Max Verstappen staat nu voor verrassend weinig geld te koop

We vragen de e-sporter nog of iedereen zo goed kan worden als hij, waarop Vecchio volmondig en zonder enige twijfel ‘ja’ antwoordt. “Natuurlijk gaat het de een iets gemakkelijker af dan de ander, maar met genoeg training kom je er wel.” Dus Max Verstappen, maak je borst maar nat. Check de avonturen van Gianni Vecchi via Instagram.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.