Coen Grutters
Coen Grutters Formule 1 23 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe F1-teambaas Toto Wolff tien keer meer verdient dan Max Verstappen

Max Verstappen is een van de grootverdieners in de Formule 1. Jaarlijks strijkt de Nederlander zo’n 50 miljoen euro op. Toch zijn het niet alleen de coureurs die goud geld verdienen, ook sommige teambazen hebben niets te klagen. Denk aan Toto Wolff, teambaas van het F1-team van Mercedes.

Wolff begon zijn carrière als coureur in lagere autosportklassen, maar een groot succes boekte hij niet achter het stuur. Nee, dat deed hij met zijn beleggingen. De Oostenrijker is investeerder en voor 33,3 procent eigenaar van Mercedes-Petronas, het F1-team dat hij zelf leidt. De andere 66 en een beetje procent is gelijkmatig verdeeld over chemiebedrijf INEOS en Mercedes zelf.

Het vermogen van Mercedes F1-teambaas Toto Wolff

Die en de andere investeringen van de 51-jarige Toto Wolff hebben hebben hem geen windeieren gelegd dit jaar. Het Amerikaanse zakenblad Forbes schatte het vermogen van de teambaas in maart al op zo’n 1 miljard dollar, omgerekend een kleine 900 miljoen euro. Sindsdien is het fortuin van Mercedes F1-teambaas in rap tempo toegenomen.

F1 Formule 1 teambaas team geld verdienen Toto Wolff Mercedes Max Verstappen
(Afbeelding: ANP)

Een nieuwe schatting van Forbes komt namelijk uit op ruim 1,4 miljard euro. In totaal is het vermogen van Toto Wolff met zo’n 535 miljoen euro gegroeid. Dat betekent een stijging van ruim 60 procent. De F1-teambaas verdiende de afgelopen maanden dus al meer dan tien keer zoveel als Max Verstappen dit hele jaar, en de Nederlander heeft al een alles behalve meelijwekkend salaris.

Salaris en van Max Verstappen

De F1-teambaas van Mercedes bouwde zijn vermogen op door aandelen te bemachtigen van opkomende techbedrijven. ‘Hij zocht kapitaal in ruil voor aandelen’, vertelt Justin Birnbaum van Forbes. Dit deed hij onder meer bij het Oostenrijkse gamebedrijf JoWooD. Al zijn investeringen sudderen nu dus lekker door. Toto Wolff is overigens niet de enige die zijn geld belegt. Ook multimiljonair Max Verstappen probeert rendement te kweken op zijn vermogen. Waar de Nederlander in investeert, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.