Dennis Mons
Dennis Mons Formule 1 29 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

F1-coureur Sergio Pérez maakt uitstap naar raceklasse zonder wielen

Sergio ‘Checo’ Pérez van het Formule 1-team Red Bull Racing maakt volgend jaar een klein uitstapje naar een héél andere raceklasse. Hij gaat elektronische speedboten racen in de nieuwe E1-klasse.

E1 is een wonderlijk fenomeen. Het is de eerste klasse in zijn soort. Alle powerboats zijn namelijk elektrisch. De sport is ontwikkeld om een adrenaline-opwekkende ervaring te geven aan zowel coureurs als publiek, maar houdt het ook rekening met de flora en fauna op het ‘circuit’.

Sergio Pérez van F1 naar E1

Perez gaat deel uitmaken van het Mexicaanse team. Ze doen mee aan de wereldtitel voor de eerste UIM E1 World Championships (Union Internationale Motonautique). De eerste race vindt ‘ergens’ in 2023 plaats.

formule 1 e1
De potentiele livery van Team Mexico (Afbeelding: E1series.com)

Als het aan Checo ligt, pakken ze ook meteen de titel. Hij is zelf mede-eigenaar van het team in de excentrieke powerboats. “Ik ben er trots op dat ik deels eigenaar ben van het team in E1, en om Mexico te vertegenwoordigen in het kampioenschap”, aldus Perez.

De race en de boten zijn ontwikkeld door onder andere Alejandro Agag. Hij was ook medeoprichter van de elektrische versie van Formule 1: Formule E. “Checo en ik zijn altijd goede vrienden gebleven sinds onze dagen in de F2. Toen reed hij voor ons team. Het voelt als een cirkel: ik nam hem aan als coureur toen, en nu is hij zelf in E1 gestapt.”

Hypermoderne speedboten: de Formule 1 op het water

De strijd om de eerste plaats wordt gestreden in de zogenoemde RaceBirds. Elk team (het zijn er twaalf, met 24 coureurs in totaal) krijgt een eigen uitvoering, maar alle specificaties zijn hetzelfde, slecht de liveries zijn anders. En die van Checo/Mexico is prachtig (zie bovenstaande foto). De organisatie sluit overigens niet uit dat teams in de toekomst zelf mogen knutselen aan de motor en de vormgeving.

Formule 1 E1 E1series
Alsof het uit de game WipeOut komt (Afbeelding: E1series.com)

Sowieso is de RaceBird (want ons betreft) een prachtig staaltje design. Los van de strakke lijnen en de hydrofoil (die de boot van het water tilt) heeft het beestje nogal een punch. Dankzij de stroomlijnen (ontworpen door Sophi Horne en Brunello Acampora), en een bizarre motor van Mercury gaat het pijlsnel. De boten hebben een topsnelheid van bijna 100 kilometer per uur.

Oké wat sloom in deze video, maar het zijn de eerste testen.

Teams en landen

In theorie staat de organisatie van E1 zowel open voor landenteams als commerciële teams. “We zijn in contact met meerdere potentiële teams om mee te racen in E1. We bekijken ook nog steeds meerdere locaties. Maar nu Mexico een eigen team heeft door Checo willen we ook graag een race houden in dat land”, aldus mede-oprichter en CEO van E1, Rodi Basso.

Mocht je je willen inschrijven, dan kan dat hier. Wij zien Team Moddergat wel zitten.

Welke teams en landen er precies mee gaan doen, is verre van bekend. Alleen Team Mexico en Venice Racing Team zijn vooralsnog van de partij. Ook is het nog wachten op locaties en de race-agenda. Maar als er meer nieuws is, laten we het weten, want we kunnen niet wachten om onze Formule 1-held Checo te zien winnen in een rappe sloep.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.