Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Voetbal 17 mrt 2021
Leestijd: 7 minuten

Exclusieve Q&A met Sergiño Dest: de nieuwe ster van Barça en Nike

Dat het in de voetbalwereld snel kan gaan, hoef je Sergiño Dest niet te vertellen. Een jaar geleden knokte de in Almere geboren verdediger nog om een plekje bij Ajax. Nu staat hij regelmatig in de basis bij het grote Barcelona. En niet alleen op sportief gebied gaat het goed. Ook buiten het veld timmert de Amerikaans international flink aan de weg. Zo mag hij nu de SS21 ondergoed collectie van Nike onthullen.

“Ik ben super dankbaar om dit seizoen deel uit te maken van de nieuwe Nike Underwear campagne, waarmee ik mijn carrière zowel op als buiten het veld naar het volgende niveau til”, aldus Sergiño Dest. De Barcelona verdediger is één van de atleten die de nieuwe ondergoedlijn van Nike mag tonen. Een mooi moment om hem te feliciteren en meteen terug te blikken op zijn nu al bewogen carrière.

Sergiño Dest x Nike

Q&A met Sergiño Dest

Gefeliciteerd met de geslaagde ondergoed campagne van Nike. Dat zal ongetwijfeld spannend zijn geweest. Was je nog even bang voor plaagstootje van je ploeggenoten bij Barcelona?

Haha! Nee hoor! ik heb vanaf het begin aangegeven bij Nike dat ik de video eerst zelf wil zien, omdat ik zeker wilde zijn dat het bij mij past. Gelukkig was dat het geval en zag de video er goed uit. Hij richt zich niet al te veel op het ondergoed. Je ziet het subtiel voorbijkomen in een paar clipjes. Dat beviel me wel, dus was ik al snel akkoord.

Je lijkt prima op je plek in Barcelona, maar zijn er nog dingen die je mist vanuit Nederland?

Wat ik het meest mis uit Nederland, is de kaas. En dan bedoel ik niet Edam. Ik eet verschillende soorten kaas. Degene die ik lekker vind is wat pittiger, daar houd ik van. In andere landen smaakt de kaas net even anders. Het is gewoon niet hetzelfde zoals thuis. Dus als mijn familie me komt opzoeken, dan brengen ze wat voor me mee.

Tussen het kaas eten train je met grote namen zoals Messi, Griezmann, Dembele, Pique en ga zo maar door. Dat moet heel indrukwekkend zijn geweest. Zeker toen je net binnenkwam.

Toen ik voor het eerst de kleedkamer binnenkwam, was het wel even wennen. Dit zijn de spelers waar ik regelmatig op televisie naar keek. In het begin kende ik ze amper, maar ik was niet nerveus. Ik ken mijn eigen kwaliteiten en weet wat ik kan. Ik realiseerde me al snel dat dit serieus is. Dit is een belangrijke test om te laten zien hoe goed ik al ben voor mijn leeftijd.

Op dit moment gaat het super goed. Iedereen voelt nu gewoon als een teamgenoot waar ik enorm veel van kan leren. Zelfs alleen trainen met deze spelers is al leerzaam. Maar ik kan nog veel meer leren, want ik heb mijn een hele carrière nog voor me liggen. Ik ben pas net begonnen.

Ajax en Barcelona liggen qua spelopvatting en geschiedenis dicht bij elkaar. Daarnaast heb je met Ronald Koeman ook nog eens een Nederlandse trainer. Heeft dit de overstap makkelijker gemaakt?

Ja, dat heeft het zeker. Beide clubs lijken op elkaar. We hebben een Nederlandse coach en ook in de staff lopen een aantal Nederlanders rond. Bij Barcelona trainen we op een vergelijkbare manier zoals ik gewend was bij Ajax. De clubs lijken erg op elkaar qua speelstijl. Voor mij is het hetzelfde en daardoor was het niet moeilijk om me aan te passen.

Sergiño Dest Nike
(Afbeelding: Nike)

Heb je daar verder nog hulp bij gehad? En hoe gaat het met je Spaans?

De staff heeft me geholpen, samen met Frenkie (De Jong) en Konrad (de la Fuente – ploeggenoot bij de nationale ploeg van Amerika). Ik spreek nog geen Spaans, en dat maakt het soms wel moeilijk om met andere spelers te communiceren. Maar ik ben het aan het leren en heb nu Spaanse les. Voor nu zijn het vooral de spelers met wie ik het meest praat die mij het beste kunnen helpen.

Je hebt gespeeld voor Ajax, bent tegenwoordig regelmatig basisspeler bij Barcelona en daarnaast kom je ook nog uit voor je land (Amerika). Dat is zeer indrukwekkend, vooral omdat je pas twintig jaar bent. Wat voor doelen heb je nu nog?

Ik wil prijzen pakken. Vorig jaar stonden we met Ajax bovenaan in de Eredivisie, maar door de hele Covid situatie werd er uiteindelijk geen kampioen uitgeroepen. Ik ben dus nog geen kampioen geweest in mijn carrière. Dit jaar is het in La Liga een moeilijke race. We doen nog mee, maar het is zwaar met de tegenstanders die we tegenkomen. Het is niet makkelijk, toch hebben we nog een goede kans om te winnen. Hopelijk kan ik dit jaar kampioen worden met Barcelona.

Ondanks dat je nog jong bent, heb je al een hoop meegemaakt in je carrière. Je hebt ook met tegenslagen te maken gehad, toch sta je nu al op het hoogste podium. Wat zou je jonge voetballers willen meegeven zodat ook zij zich door moeilijke tijden kunnen slaan?

Ik denk dat het beste is wat je kunt doen, heel veel trainen is. Je moet hard werken aan de dingen waar je goed in bent. Maar je moet je ook verbeteren op de punten waar je minder zeker over bent. Het belangrijkst is in ieder geval dat je weet waar je kwaliteiten liggen. En natuurlijk zal het soms lastig zijn. En er gaan moeilijke momenten komen in je carrière. Maar heb vertrouwen in jezelf en probeer het maximale uit iedere training te halen, dan komt alles goed. Blijf leren.

De korte ronde met Sergiño Dest

Om Sergiño Dest beter te leren kennen hebben we nog een paar korte vragen voor hem. Wat is zijn favoriete stadion, wie wordt er Europees kampioen en meer.

Als je een team moet samenstellen voor een 5 tegen 5 toernooi, wie kies je dan?

Ik ga voor een volledig Braziliaans team. Eerst een keeper. Dan ga ik voor Dida, die ken je nog wel toch? Yes, Dida op doel. Verder kies ik Ronaldinho, Ronaldo Lima, Robert Carlos… dan zit op vier. Ik zou tot slot mijzelf op de bank zetten en voor Cafu gaan.

(Afbeelding: Nike) Sergiño Dest Nike front

Wie is de beste gamer bij Barca?

Kijk, ik zou mezelf kunnen zeggen… Maar dat doe ik niet want eigenlijk ben ik helemaal niet zo goed. Ik vind het gewoon leuk om te spelen, maar zo goed ben ik er niet in. Ik weet nog niet wie de beste gamer is bij Barça omdat ik nog niet tegen iedereen gespeeld heb. Maar daar ga ik snel achter komen.

Favoriet stadion

Zeker weten Camp Nou, al vond ik ook het stadion in New Jersey waarin we (het Amerikaanse elftal) speelden tegen Mexico erg tof. The MetLife Stadium, dat is ‘em! Erg groot. Dat beviel me wel.

Wie wordt Europees kampioen?

Het EK is altijd moeilijk om te voorspellen, maar als ik een team moet noemen, dan ga ik voor Frankrijk.

Nike Underwear

Barcelona is nog volop in de race voor het kampioenschap, dus je zult Sergiño Dest de aankomende periode vast nog wel eens voorbij zien komen. Zelfs als je niet van voetbal houdt, want zoals gezegd maakt hij ook uit van de nieuwe Nike Underwear campagne.

De Nike ondergoedlijn voor SS21 is ontworpen om je zelfverzekerd en comfortabel te laten voelen. Wat de dag ook gaat brengen, dankzij Nike’s innovatieve Dri-fit technologie ben je er klaar voor. Of je nu de boodschappen gaat doen of een marathon moet lopen, je kan het aan. Bij het maken van een ontwerp, maakt Nike namelijk gebruik van inzichten van atleten om zo het beste ondergoed maken.

Voor de complete collectie kun je vanaf vandaag (17 maart) terecht bij footlocker.nl.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.