Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 3 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Netflix onder vuur wegens ‘stereotypering’ Emily in Paris

Waar Belgische fans massaal klagen over Undercover, doet een Oekraïense minister dat in zijn eentje over een andere Netflix Original. Hij is het niet eens met de vermeende stereotypering van een Oekraïense vrouw in Emily in Paris.

De Oekraïense minister heeft zelfs een klacht ingediend bij Netflix over de populaire serie Emily in Paris. In het tweede seizoen komt er een Oekraïens personage voorbij dat een winkeldiefstal pleegt, wat volgens cultuurminister Oleksandr Tkachenko stereotyperend zou zijn.

Daria Panchenko als Petra in Emily in Paris

Emily in Paris gaat over de Amerikaanse Emily Cooper, gespeeld door Lily Collins, die voor werk naar Parijs verhuist. Het tweede seizoen is sinds afgelopen december op Netflix te zien. In de vierde aflevering komt daarin het personage Petra, gespeeld door Daria Panchenko, voorbij. De vrouw steelt, heeft een slechte kledingsmaak en is bang het land uit te worden gezet.

Emily in Paris, netflix, oekraïne
Emily en Petra

“In Emily in Paris zit een karikatuur van een Oekraïense vrouw die onacceptabel is. Het is ook nog eens beledigend”, schreef Tkachenko op het platform Telegram. “Is dit hoe Oekraïeners gezien worden in het buitenland? Mensen die stelen, alles gratis willen en bang zijn om een land uitgezet te worden. Dat mag niet zo zijn.”

Netflix en Oekraïne in contact

Tkachenko heeft een brief aan Netflix gestuurd met daarin zijn klacht. Volgens de Britse krant The Mirror heeft Netflix daar op gepaste wijze op gereageerd en zou Tkachenko tevreden zijn met het antwoord. In het komende jaar houden de minister en Netflix contact om dergelijke situaties te voorkomen.

Emily in Paris is een Netflix Original over een jongedame die de kans krijgt om naar Parijs te verhuizen voor een jaar omdat haar baas, die normaal zou gaan, zwanger is. Hun bedrijf in Chicago heeft in seizoen 1 een kleiner Frans marketingbedrijf overgenomen en Emily Neaat gaat daar werken om meer de Amerikaanse zienswijze over te brengen. Ze spreekt echter geen woord Frans en de Fransen zitten niet op haar te wachten. De serie is een absolute aanrader, we zullen verder niet te veel over het plot verklappen. Inmiddels is seizoen 2 dus te streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.