Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 17 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk geeft duizenden euro’s korting tot verdriet van Tesla-fans

Het is niet de eerste keer dat we dit hebben getypt: Tesla verlaagt plots zijn prijzen van de Model Y flink. Dit wederkerende nieuws klinkt leuk voor liefhebbers van het EV-merk, maar fans van het eerste uur zullen het Elon Musk niet in dank afnemen.

Toen de Model Y in 2021 op de markt kwam, betaalde je er nog minimaal 65.000 euro voor. De Tesla-CEO heeft sindsdien de prijzen meermaals verlaagd en inmiddels pik je de populaire SUV voor vele duizenden euro’s minder op.

EV-subsidie voor de elektrische auto

Elon Musk hoeft de prijs niet omlaag te brengen omdat de elektrische auto slecht verkoopt. Integendeel: de Tesla Model Y staat bovenaan de lijst met populairste auto’s van 2023. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Afgelopen november verlaagde Musk de prijs van de Model Y ook al. Toen daalde de fiscale prijs van het instapmodel naar 44.990 euro, waarmee de elektrische auto in aanmerking kwam voor duizenden euro’s aan EV-subsidie genaamd SEPP. Daar kwam nog wel zo’n 1.000 euro aan rijklaarmaakkosten bovenop.

Nieuwe prijs van de Tesla Model Y

De goedkoopste versie van de Tesla Model Y lag dus al onder de bovengrens van 45.000 euro voor de SEPP-regeling. Desondanks zakt de compacte SUV nu nog eens 2.000 euro in prijs. Daarmee koop je een Tesla Model Y nu al vanaf 43.993 euro.

NASA verdedigt Elon Musk, die als een raket zou gaan op ketamine

Een aantrekkelijke deal. Je krijgt immers een van de beste elektrische auto’s op de markt. De EV biedt 455 kilometer aan actieradius (gemeten met de WLTP-methode) en je kunt gebruik maken van het uitgebreide netwerk aan Tesla-superchargers.

Een trede boven de instap-Model Y staat de Long Range-versie en die daalt met maar liefst 4.000 euro tot 50.993. De Perfomance-variant (de topuitvoering) daalt eveneens met 4.000 euro. Deze koop je nu vanaf 56.993 euro.

Ontevreden over acties van Elon Musk

Als je toevallig net van plan was een Tesla Model Y aan te schaffen, dan voelt deze prijsverlaging van Elon Musk als een cadeautje. Heb je echter gisteren (of eerder toen de elektrische auto nóg duurder was) een Model Y gekocht, dan zul je nu flink balen.

Niet alleen heb je voor je gevoel teveel betaald, ook heeft de lagere nieuwprijs van de Tesla Model Y een negatief effect op de restwaarde. Wil je je Model Y verkopen, dan zul je verder in prijs moeten zakken om je gebruikte EV aantrekkelijk te doen lijken ten opzichte van een nieuw exemplaar.

Elon Musk vs Reality: actieradius Tesla Cybertruck valt flink tegen

Ook voor leasemaatschappijen is dit een financiële klap. Zij kopen (elektrische) auto’s soms met honderden tegelijk in en houden daarbij rekening met de beoogde restwaarde als ze weer de deur uit gaan. Die berekening kunnen nu de shredder in.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.