Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 10 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk benadrukt zijn rol bij Tesla: ‘CEO is verzonnen’

We kennen Elon Musk natuurlijk als CEO van Tesla, maar zijn officiële rol is ‘Technoking’. Dat benadrukte hij in een interview deze week, toen naar zijn rol als CEO werd gevraagd. Hij ontweek hiermee de originele vraag over hoe lang hij nog CEO van de elektrische autofabrikant zal zijn.

Is dit een teken dat hij binnenkort het stokje overdraagt? Want of de rol nou Chief Executive Officer of Technoking heet, het moge duidelijk zijn dat Musk de functie zwaar vindt.

Geen CEO maar Technoking

Op de CEO Council Summit deze week, vroeg The Wall Street Journal aan Elon Musk of hij de komende jaren een andere rol bij Tesla zal aannemen. “Eigenlijk zijn alle rollen en bijbehorende titels gewoon verzonnen”, antwoordde hij, de vraag ontwijkend. “CEO is een verzonnen titel, CFO is een verzonnen titel. Ze betekenen niets.”

Om te bewijzen dat hij geen betekenis aan de titels geeft, noemt hij zichzelf de ‘Technoking van Tesla’. “Legaal gezien ben ik ‘Technoking’, omdat ik mijn titel heb veranderd in een aanvraag rondom regelgeving afgelopen maart”, zegt hij in het interview. In dezelfde periode lanceerde hij een techno-track over NFT’s, waar hij waarschijnlijk de inspiratie voor zijn nieuwe naam vandaan haalde.

Elon Musk en zijn toekomst bij Tesla

Hoe lang Elon Musk nog de CEO dan wel Technoking van Tesla zal zijn, is niet duidelijk. Eerder dit jaar klaagde hij over de werkdruk van zijn rol bij het bedrijf. “De enorme hoeveelheid werk die nodig is om een CEO van Tesla te zijn is krankzinnig”, zei hij destijds.

Hij gaf toen aan dat het leuk zou zijn om wat meer vrije tijd te hebben, in plaats van alleen maar dag en nacht te werken, vanaf het moment dat hij wakker wordt totdat hij gaat slapen. “En dat zeven dagen per week. Het is best heftig.”

Het was ook niet de eerste keer dat Elon Musk liet merken dat de rol van Tesla-CEO zwaar is. Zo zei hij vorig jaar dat hij in het begin eigenlijk helemaal geen CEO van Tesla had willen worden. En inmiddels kennen we allemaal de verhalen van de Technoking, die in 2018 werkweken van 120 uur maakte en onder zijn bureau sliep om productiedeadlines te halen.

Toch is het niet allemaal zwaar. Op het gebied van financiën zit hij er warmpjes bij. Het is zijn rol bij Tesla die hem de rijkste persoon ter wereld heeft gemaakt. Want het zijn namelijk vooral de aandelen van dat bedrijf die hem zijn vermogen van 282 miljard dollar opleverden. Tesla heeft een marktwaarde van meer dan een biljoen.

In januari gaf hij aan dat hij Tesla naar verwachting nog enkele jaren zal runnen. Maar, zo voegde Elon Musk toe: “Niemand is voor altijd CEO of zou dat moeten zijn.” Aangezien hij in 2008 al de rol van ‘Technoking’ aannam, houdt hij het nog aardig uit.

De sollicitatievraag die Elon Musk stelt om leugenaars te detecteren

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.