Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Hebbedingen 10 dec 2021
Leestijd: 6 minuten

Review: deze ANC-oordopjes van Teufel klinken als een koptelefoon

Wie houdt van in-ear koptelefoons maar ook van de onderdompeling in het geluidsbad dat een around-ear koptelefoon biedt, zou weleens blij kunnen worden van de REAL BLUE TWS van Teufel. Manners testte ze op geluidskwaliteit, bediening en afsluiting van de omgeving.

Sinds actieve ruisonderdrukking (ANC) bestaat, ben ik al fan van het principe. Niet alle koptelefoons die ik getest heb zijn er even goed in, maar het is wel een feature die voor mij belangrijk is. Overal waar ik kom, is tegenwoordig lawaai. Als je thuis werkt, is er altijd wel een buurman of werkman die aan het verbouwen is. Of kinderen die aan het gillen zijn.

De kracht van stilte

Werk je op een kantoor, in een bibliotheek of in een café, dan weet je als geen ander hoe vermoeiend het kan zijn als je geluiden om je heen hebt. Zelfs als je denkt dat je er tegen kan, reageren je hersenen ook onbewust voortdurend op alle prikkels. Met als gevolg dat je ’s avonds een stuk vermoeider bent na zo’n dag. Heeft het ook effect op je prestaties?

Getest: Teufel REAL BLUE TWS laat horen wat je wil
De ruisonderdrukking werkt goed (Afbeelding: Teufel)

Ik heb de research erop nageslagen en las het volgende: “Het dragen van een koptelefoon met ruisonderdrukking in een open kantoor helpt een klein beetje – het vermindert cognitieve fouten met 14% – maar echte stilte vermindert die fouten met een derde.” (Benjamin Müller et al.) 

Vind de rust met ANC

Oké, echte stilte is beter. Maar vaak kun je die niet krijgen, en dan is ruisonderdrukking het enige alternatief. Wat dacht je bijvoorbeeld van vliegen? Uren opgesloten zitten in een cabine met vreselijk veel lawaai om je heen? Ik ben echt een stuk beter uitgerust na een vlucht (of bus- of treinrit) met vredige ruisonderdrukking dan zonder. Dit doet de REAL BLUE TWS door middel van microfoons die omgevingsgeluiden matchen en zo wegnemen.

Getest: Teufel REAL BLUE TWS laat horen wat je wil
Een oase van rust op lawaaierige plekken (Afbeelding: Unsplash, Elijah Hiett)

Het enige bezwaar dat ik persoonlijk heb rond het gebruik van ANC, is dat je sommige omgevingsgeluiden (soms) juist wél wil horen. Ik ga het niet hebben over verkeer, want ik ga ervan uit dat je geen ruisonderdrukking gebruikt in het verkeer. Maar als je thuis werkt en er wordt aangebeld en je hoort de bel niet, is dat lastig. Ook als je door iemand wordt aangesproken of een aankondiging op een vliegveld of in een vliegtuig wil horen, is het handig als die er wél doorheen komt.

ANC op de Teufel REAL BLUE TWS

De nieuwste feature bij actieve ruisonderdrukking heet transparantiemodus. Hierbij worden omgevingsgeluiden niet uitgefilterd maar juist versterkt, alsof er een luikje in je oordoppen wordt opengezet.

Getest: Teufel REAL BLUE TWS laat horen wat je wil
Sluit je lekker af voor je omgeving (Afbeelding: Unsplash, Victor Rodriguez)

Tot zover de theorie, maar hoe werkt de ANC in de praktijk? Aan de buitenkant van de oordopjes zit een plat vlak met een grote T (logo van Teufel) erop. Die platte vlakken zijn een soort trackpads die reageren op aanrakingen. Hiermee bestuur je het aangesloten device rechtstreeks vanaf je oordoppen.

Snelle en slimme bediening

Met een tikje op mijn linker oordop zet ik de muziek zachter, met een tikje op de rechterdop gaat het volume weer omhoog. Werkt top. Twee tikjes op het interactieve vlak pauzeert de muziek. Werkt ook. Drie tikjes skipt naar het volgende nummer. Easy. Tot je mis tikt. Overkomt me af en toe, maar is een kwestie van wennen. Het vlak is, zeker in vergelijking met andere merken, relatief groot, dus zo moeilijk is het niet ze te raken.

Getest: Teufel REAL BLUE TWS laat horen wat je wil
De dopjes laden eenvoudig op in de case (Afbeelding: Teufel)

Ik tik op mijn linkerdop en laat mijn vinger er een paar seconden op rusten. Er klinkt een bleep-geluidje en de ANC-modus verandert. Nog een keer en hij staat uit. Een derde keer en ik ben terug bij de modus waarin ik begon. Oké, dit snap ik en het lukt me nog ook. Gewend.

Teufel REAL BLUE TWS: ANC op zakformaat

Mijn favoriet is de modus waarin ik de buitenwereld laat verdwijnen, heerlijk. Met mijn drukke leven hoor ik op de spaarzame stille momenten altijd een piep in mijn oren, dus weg met alle lawaaiveroorzakers! Bij de REAL BLUE TWS krijg ik een behoorlijk goede ruisonderdrukking, zeker in vergelijking met andere in-ear koptelefoons. Een around-ear met ANC biedt nog ietsje meer afsluiting, maar dan heb je meteen een enorme stellage op je kop, wat je lang niet altijd wil. Als ik in de zon zit, sport of in bed lig, hoef ik geen zware koptelefoon op. Dankzij de REAL BLUE TWS kan ik desondanks toch genieten van stilte.

Getest: Teufel REAL BLUE TWS laat horen wat je wil
Het doosje heeft een goede batterijduur (Afbeelding: Teufel)

Ik testte het niet alleen uit met muziek (daarover straks meer) maar ook met de white noise app Noisli. Terwijl ik midden in een koffietent zat, waande ik me in een bos. Echt fijn. Dus ook als je wel stilte wil, maar een keer geen muziek, kun je je prima afzonderen. Nu nog mooi weer en weer bladeren aan de bomen.

Dan de transparantiemodus. Een tik en even vasthouden en de oordoppen switchen. Nu hoor ik de stemmen luid en duidelijk. Ok het werkt, gauw weer switchen!

Klaar voor alle genres

Hoe zit het met de muziek? Ik probeerde verschillende genres. Als eerste techno, omdat ik benieuwd was naar de bas. Holy shit, dik zeg! Ik sla de productinformatie erop na en lees: ‘robuuste lineaire HD-drivers met grote membranen van 12 millimeter voor een extra breed frequentiebereik, nauwkeurige weergave van hoge tonen, warme middentonen en een krachtige kickbass’. Nou, dat is niets te veel gezegd.

Dan metal. Prima geluid, iets minder opvallend wow dan bij dance, maar dat is logisch. Tot ik hem harder zet. Te hard voor mijn oren, maar even voor de test. Whooooo! Amon Amarth in al zijn glorie. Niet zoals bij hun concerten want dan rammen de geluidstsunami’s dwars door je borstkas heen, maar wel heel vol en rond geluid. Top.

Reggae, rap, hiphop: allemaal lekker helder en vol geluid, zeker bij moderne opnames met een volle beat.

Klassiek en opera: heimwee naar Teatro di San Carlo. Dankzij corona zit een trip naar Rome, Napels of Milaan er voorlopig niet in. Purtroppo! Dan maar wegdromen met opnames. Mooi hoor.

Jazz: in combinatie met de ANC waan je je in een smoky jazz lounge. Uitstekend.

Het doosje van de Teufel REAL BLUE TWS

De oplaadcase heeft prettig afgeronde hoeken waardoor hij gemakkelijk mijn broekzak in glijdt. Ik liet hem een keer vallen, dat overleefde hij. De batterijduur van zowel de case als de oordoppen is zeer goed, ze gingen lang mee. Je laadt het doosje eenvoudig en snel op waarna hij weer heel lang mee gaat.

Getest: Teufel REAL BLUE TWS laat horen wat je wil
Magnetisch klikken de earbuds in de case (Afbeelding: Teufel)

Bellen

Ik ben geen beller en mijn ervaringen met buiten bellen via draadloze koptelefoons is niet echt top. Voor deze test voer ik een gesprek buiten en een binnen.

Zowel binnen als buiten kon ik de beller goed verstaan. Andersom was ik ook in beide gevallen goed te verstaan. Er stond in de testweek geen wind, dus ik heb niet kunnen testen hoe hij presteerde in de wind, maar tot op heden heb ik nog nooit verstaanbaar kunnen bellen in de wind.

Teufel REAL BLUE TWS: conclusie

Prima product dat levert wat het belooft: topgeluid met de beste ruisonderdrukking tot nu toe. Makkelijke bediening en een goede batterijduur. Aan dit product zul je veel plezier beleven. Als we kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding, is de REAL BLUE TWS gewoon een dikke aanrader!

De REAL BLUE TWS zijn per direct in de webwinkel van Teufel verkrijgbaar (met gratis verzending) tegen een prijs van 149,99 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.