Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 17 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk wil de Amazone redden met zijn miljardeninvestering

Elon Musk gaat Brazilië de helpende hand bieden. Niet met Tesla, maar met zijn satellietnetwerk Starlink, onderdeel van SpaceX. Hij wil op deze manier een steentje bijdragen aan het redden van de Amazone. Daarvoor worden miljarden geïnvesteerd.

Het zijn drukke tijden voor Elon Musk. Hij is de rijkste man ooit en wordt aan alle kanten gevraagd om zijn Tesla-aandelen te verkopen. En dan is er nog zijn ruimtestrijd met SpaceX tegen het Blue Origin van Jeff Bezos. Zouden we bijna nog vergeten dat Starlink ook nog bestaat, het satellietnetwerk dat onderdeel is van SpaceX.

Elon Musk helpt Brazilië aan Starlink

Elon Musk gaat met zijn satellietnetwerk Starlink mogelijk internet brengen naar afgelegen gebieden in Brazilië. De miljardair sprak daarover in het Texaanse Austin met de Braziliaanse minister van Communicatie. Daarnaast zou met behulp van het netwerk illegale ontbossing en bosbranden moeten worden bestreden.

“Met betere verbindingen kunnen we het behoud van de Amazone helpen verzekeren en het gebied monitoren op illegale houtkap”, aldus Elon Musk in een video op Twitter. De Amazone is het grootste tropische regenwoud op aarde en Brazilië beloofde eerder deze maand op de klimaattop in Glasgow meer te doen om ontbossing te stoppen.

Miljarden investeren met SpaceX

Door duizenden satellieten rond de aarde te plaatsen wil Starlink breedbandinternet kunnen aanbieden in afgelegen gebieden, waar bijvoorbeeld geen glasvezelnetwerken liggen. De onderneming heeft nu al meer dan 1.600 satellieten in de ruimte. Het netwerk van Elon Musk wil onder meer op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen.

Er is heel veel geld mee gemoeid. Elon Musk schatte eerder dat de totale investeringskosten tussen de 20 miljard en 30 miljard dollar uitkomen. Kenners gaven eerder al aan dat het waarschijnlijk nog jaren gaat duren voor het bedrijf, dat onderdeel is van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX, echt geld gaat verdienen. Ook Amazon en Facebook werken aan internetsatellieten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.