Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 15 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk is giftig: ‘Wist niet dat je nog leeft, nog meer aandelen?’

Sinds deze poll op Twitter is er veel gedoe rond de Tesla-aandelen van Elon Musk. Op basis daarvan zou hij een aanzienlijk deel verkopen. Maar ‘s werelds rijkste persoon is op dreef en gaat door.

Met 2% van zijn vermogen zou Elon Musk volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties het wereldvoedselprobleem kunnen oplossen. Daarover ontstond deze publiekelijke discussie. Nu is het Bernie Sanders op wie hij reageerde.

Elon Musk: ‘Wil je dat ik meer aandelen verkoop?’

Elon Musk heeft op Twitter gehint op de verkoop van nog meer aandelen Tesla. Dat deed de CEO van de elektrische autofabrikant in een reeks tweets met de Amerikaanse senator Bernie Sanders. Die had een eerdere oproep om de superrijken meer belasting te laten betalen had herhaald. De Tesla-CEO tweette daarop: “Ik blijf vergeten dat je nog steeds leeft” en “Wil je dat ik meer aandelen verkoop, Bernie? Zeg het maar”.

De 80-jarige oud-Democraat die in 2016 en in 2020 een gooi deed naar het presidentschap, tweette zaterdag het volgende: “We moeten eisen dat de superrijken hun aandeel betalen”. Elon Musk is volgens de miljardairsindex van Bloomberg de rijkste persoon ter wereld met een vermogen van 294 miljard dollar. Bij de verkoop van meer aandelen zou Musk vermogenswinstbelasting moeten betalen over de opbrengst van de verkoop. Daar is in de Verenigde Staten discussie over ontstaan nadat Democraten een voorstel indienden om superrijken zwaarder te belasten door zich te richten op aandelen. Die worden gewoonlijk alleen belast als ze worden verkocht. Lees daarover meer in dit artikel.

Invloed op de koers van Tesla

De steenrijke Elon Musk verkocht afgelopen week in totaal voor meer dan 6,9 miljard dollar (6 miljard euro) aan aandelen Tesla. Dat deed hij na een Twitter-poll waarin hij zijn volgers vroeg of hij 10 procent van zijn belang in de autoproducent moest verkopen. Miljoenen mensen stemden in de poll. Na de poll en de verkoop van de effecten ging de koers van Tesla flink omlaag.

Elon Musk zei in oktober het hoofdkantoor van Tesla te willen verplaatsen van het huidige Palo Alto in Californië naar het Texaanse Austin. Deze staat heft geen inkomstenbelasting. Zaterdag tweette de CEO dat hij al twee jaar in Texas woont.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.