Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 15 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Ghostbusters: Afterlife voelt dankzij deze Nederlander zo 80’s

Als je de laatste tijd in de bioscoop bent geweest, dan heb de trailer van de Ghostbusters-film Afterlife voorbij zien komen. Pure nostalgie in een modern jasje. En daar is de Nederlandse special effects-artist Arjen Tuite voor een groot deel verantwoordelijk voor. Hij gebruikte veel technieken uit de jaren 80, de periode waarin de eerst twee

Ghostbusters: Afterlife voelt overigens niet alleen qua special effects alsof je terug gaat naar de jaren 80. Ook maken de originele castleden Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson en Sigourney Weaver onderdeel uit van de huidige cast.

Nederlandse special effects-artist Arjen Tuiten

Het was een droom die uitkwam. Ineens werd de Nederlandse special effects-artist Arjen Tuiten gevraagd om mee te werken aan Ghostbusters: Afterlife. Als jochie maakte hij met een oude schoenendoos al de outfit die de vier helden droegen in de film uit 1984. “Aan de film hebben volgens mij alleen maar fans van de eerste films meegewerkt”, vertelt hij aan het ANP vanuit New Orleans. Daar werkt hij aan een nieuwe film. “Dat scheelde veel uitleg. We begrepen allemaal meteen wat regisseur Jason Reitman bedoelde toen hij zei dat hij in het vervolg het gevoel van de oude delen terug wilde halen.”

De film beleeft vanavond de wereldpremière in New York. Vanaf donderdag is Ghostbusters: Afterlife in Nederland te zien. “Het is bijzonder als een film zo’n onderdeel is gaan uitmaken van de popcultuur”, legt Arjen uit. “Toen het eerste deel uitkwam, kon vooral de studio maar heel weinig met de film. Is het een komedie, is het horror? Gaat het publiek dit wel snappen? Maar het publiek voelde heel goed aan dat alles precies op zijn plek was gevallen. Lightning in a bottle noemen ze dat in Amerika.”

Arjen Tuite, die de afgelopen jaren twee Oscarnominaties ontving, was vanuit zijn studio in Los Angeles met een team van 44 mensen verantwoordelijk voor alle special make-up effecten in de film. Ook alle make-up-protheses en ‘animatronic creature-effects’ vielen onder zijn supervisie. In totaal was het team acht maanden bezig met het verzorgen van alle effecten. “Iedereen was alert op de kleinste details die moesten kloppen”, lacht Arjen. “Die ladder zit aan de verkeerde kant van de auto. Of die deur hoort er net anders uit te zien.”

Veel jaren 80-effecten in Ghostbusters: Afterlife

Verder werden veel van de effecten in Ghostbusters: Afterlife gecreëerd zoals dat in de jaren tachtig ook gebeurde, vertelt de Fries. “We gebruikten materialen zoals foam latex, en veel klei. Als tiener had ik al bestudeerd hoe het team van toenmalig regisseur Ivan Reitman dat had gedaan. Die kennis kwam mij drie decennia later goed van pas. We wilden ook vooral dat alle effecten niet te over de top werden, in het origineel ging Ivan ook nooit te ver.”

De Nederlander, een rasechte Fries, is niet vaak ‘starstruck’. Maar toen de oude acteurs uit het origineel een paar dagen op de set aanwezig waren, voelde dat wel als een bucketlist-moment. “Het is heel bijzonder om opeens met drie van je grote jeugdhelden in één ruimte te staan”, lacht Arjen Tuite. “Tijdens de laatste avond dat hij op de set was liep Bill Murray langs en hebben we toch even een foto genomen. Hij was fan van al het werk dat mijn team had gedaan. Daarnaast is hij toch al wat ouder, en de kans dat ik hem weer in een Ghostbuster-outfit zal zien is klein.”

Ghostbusters: Afterlife is vanaf donderdag 18 november 2021 in de bioscoop te zien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.