Dennis Mons
Dennis Mons Reizen 19 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Elon Musk ziet ook net-niet-superrijken de ruimte naderen als toerist

Zin om de aarde van heel grote hoogte te bekijken? Dat kan over twee jaar, en je hoeft er niet eens een miljardair voor te zijn zoals Elon Musk of Jeff Bezos. Het bedrijf Space Perspective tilt je naar de stratosfeer met een ballon. En je krijgt er ook champagne bij.

Ruimtereizen is niet voor iedereen weggelegd. Hoewel miljardairs als Jeff Bezos, Richard Branson en Elon Musk pogingen wagen om dit tripje voor ‘meer’ mensen toegankelijk te maken, dien je er nog steeds miljoenen voor neer te tellen.

In het spoor van Elon Musk

Zo vlogen er nog deze week drie ‘ruimtetoeristen’ naar de ISS met een SpaceX-vlucht van Elon Musk. Maar daar kwam wel een flink aantal knaken aan te pas. Er wordt geschat dat een stoeltje zo’n 55 miljoen dollar kost.

elon musk

HANNIBAL HANSCHKE / POOL / AFP

Maar zoals bij alles het geval is, verandert exclusiviteit ooit in iets voor de massa. Zo was vliegen vroeger voor de superrijken, en vliegt nu de halve wereld van hot naar her, op zoek naar hotels waar je onbeperkt kunt eten.

‘Ruimtereizen’ voor Jan met de pet

Het bedrijf Space Perspective hoopt over twee jaar (2024) een tripje richting de ruimte toegankelijker te maken dan bij Elon Musk het geval is. Het Amerikaanse bedrijf is van plan ‘ruimtereizen’ enigszins betaalbaar te maken. Ze maken gebruik van een ballon die je naar het randje van de stratosfeer brengt. Technisch gezien is het dus niet echt een ruimtereis, maar hun methode is wel comfortabeler dan in een raket stappen.

elon musk spacex space perspective
In een ballon richting de ruimte (Afbeelding: Space Perspective)
elon musk space perspective
Als een luxe Über-rit in de stratosfeer (Afbeelding: Space Perspective)

De Spaceship Neptune is namelijk een soort luxe coupé, met een prachtige ambiance waarin je met een glaasje champagne over de aarde uitkijkt. Men bungelt feitelijk aan een grote ballon die middels controle over druk (zowel in de ballon als in de cabine) door de stratosfeer vliegt. Hierdoor krijgen bezoekers een prachtig uitzicht over de planeet, zonder dat er te veel gewichtloosheid optreedt.

Grote ramen en lavendel

Er zijn rond de capsule ramen van zo’n 55 centimeter bij 1,5 meter. Dat zijn de grootste ramen die een ruimtevaartuig ooit heeft gehad. En je kan daarvan genieten in een paarse omgeving die alle passagiers tot rust moet laten komen. Ook wordt er gebruik gemaakt van geur door middel van lavendel, rozemarijn en basilicum om de vlucht nog meer relaxed te maken.

elon musk space perspective
Leuk uitzicht, maar waar blijven de borrels en bitterballen? (Afbeelding: Space Perspective)

Space Perspective maakt er een punt van om de vluchten volledig klimaatneutraal te maken, iets wat we over het SpaceX van Elon Musk niet kunnen zeggen. Zo is een groot deel van de capsule én de ballon van gerecyclede ruimteballonnen gemaakt.

Op pad met Space Perspective

De Spaceship Neptune klimt dus (potentieel) met zo’n 19 kilometer per uur richting de rand van (wat wij beschouwen) de ruimte. Passagiers kunnen vervolgens twee uur lang genieten van een spectaculair uitzicht. De capsule landt vervolgens in zee waar het opgepikt wordt door boten

Zoals gezegd is dit niet alleen weggelegd voor miljardairs zoals Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson, maar een flink spaarvarken is wel nodig. De trip gaat naar verluidt 125 duizend dollar kosten.

Mocht je dat geld hebben en je wil boeken? Dan kan dan hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.