Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 5 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk liegt glashard over prestaties Tesla Cybertruck

Iedereen had het er vorige week over: de Tesla Cybertruck. Na vier jaar wachten werden de eerste elektrische pick-ups eindelijk uitgeleverd en dat vierde Elon Musk met een groot delivery event. Daarbij schijnt hij echter niet helemaal eerlijk te zijn geweest.

Tijdens het evenement bleek de pick-up niet alleen veel duurder te zijn dan verwacht, maar er verschenen talloze filmpjes van de Tesla Cybertruck. Veelal zijn het krachtmetingen met andere auto’s, waarbij de EV van Elon Musk keer op keer de boventoon voert. Verrassend.

Elon Musk liegt over Tesla Cybertruck

Zo nam de futuristische truck het op tegen andere pick-ups in een trekkrachtwedstrijd en deed de Cybertruck mee aan een dragrace met een Porsche 911. De grote verrassing is dat je er als kijker gedurende de race achterkomt dat de Tesla Cybertruck ook nog eens een aanhanger met daarop eenzelfde Porsche 911 voort trekt.

Op z’n zachts gezegd indrukwekkend, ware het niet dat Elon Musk heeft gelogen. Volgens de Tesla-CEO ging het namelijk over een quarter mile-sprint, de gangbare dragraceafstand, maar dat blijkt niet te kloppen.

Dragrace met Porsche 911 was korter

Je voelt ‘m al aankomen: de daadwerkelijke afstand was korter, veel korter. Een Reddit-gebruiker zag dat de race met de Tesla Cybertruck gehouden werd op het inmiddels gesloten Sacramento Raceway en kon aan de hand van de beelden en Google Earth opmaken dat het om een 1/8 mijl-race ging. De helft dus.

Dat had veel uit kunnen maken, zeker als je je bedenkt dat sportwagens met verbrandingsmotoren vaak op hogere snelheid beter tot hun recht komen dan elektrische auto’s. Dat neemt niet weg dat een Tesla Cybertruck zónder aanhanger deze Porsche 911 evengoed het snot voor de ogen had gereden.

Eerlijkere vergelijking

Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat het zich hier om een basisuitvoering van de Porsche 911 ging. Deze 911 heeft 385 pk tegenover de 845 die de Tesla Cybertruck huisvest. De vergelijking (in ieder geval qua vermogen) is eerlijker met een 911 Turbo S, die net als de sterkste variant van de Cybertruck in 2,7 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur sprint. Bij een dragrace met die Porsche 911 kan Elon Musk zijn aanhanger beter thuis laten.

Wurgcontract bij Tesla Cybertruck onthult bizarre koopvoorwaarden

Dat die twee auto’s qua acceleratietijd met elkaar te vergelijken zijn, is echter nog altijd een monumentale prestatie voor de Tesla Cybertruck, die bijna twee keer zoveel weegt. Toch zal je altijd critici houden, zo lees je in de reacties onder de video: “Een magnetron warmt mijn eten ook sneller op dan een een barbecue, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar die laatste.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.