Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 22 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

The Rock ‘saboteerde’ flop Shazam 2 voor eigen gewin en ego

Dwayne ‘The Rock’ Johnson begint de kapsones van een echte Hollywood villain te krijgen. De voormalige worstelaar die superslechterik Black Adam speelt, zou alles in het werk hebben gesteld om de grote flop Shazam! The Fury of the Gods te saboteren. “In plaats van een film te maken, wil hij zijn brand uitbreiden.”

De teller aan de kassa spreekt in ieder geval niet in het voordeel van de geflopte blockbuster. Nochtans was Shazam! uit 2019 wel een rinkelend succes. Maar de sequel ontbreekt de cohesie en continuïteit van de eerste film.

En volgens een nieuwe, vernietigende onthulling heeft niemand minder dan Dwayne The Rock Johnson – die Black Adam speelt, de canonieke tegenhanger van superheld Shazam – de boel gesaboteerd. Poetic justice, maar dan onrechtvaardig?

Black Adam vs. Shazam

Overigens heeft Black Adam DC Studios zelf heel veel geld gekost. In combinatie met de geringe opbrengsten voor Shazam! The Fury of God zou The Rock wel eens beide franchises kunnen nekken. Want zonder Black Adam bestaat er eigenlijk geen Shazam, en vice versa. Een beetje zoals The Joker en Batman; de twee zijn onafscheidelijke tegenpolen, al heeft Batman natuurlijk betere papieren dan die andere twee hansworsten.

black adam, dwayne johnson, the rock, shazam! Fury of the gods, shazam 2
Het eerste stripboek van Shazam! waarin de held meteen tegen Black Adam vecht (Afbeelding: DC Comics)

Hoe dan ook heeft niet iedereen dezelfde perceptie van het ooit veelbelovende nieuwe DC-duo. In een recent artikel van The Wrap doen enkele Hollywood executives een anoniem boekje open over het gemanoeuvreer van Dwayne Johnson achter de schermen. Ten eerste deed The Rock er alles aan om Shazam 2 openlijk te ondermijnen.

The Rock vs. Superman

Door een gevecht tussen Black Adam en Superman op te dringen, wuifde de superster steevast een canonieke confrontatie met Shazam van de hand, de superheld die door Zachary Levi wordt gespeeld. Privé sprak hij naar verluidt ook zijn veto uit over een geplande post-credits scène in Black Adam, waarin Shazam door Hawkman en andere superhelden zou zijn gerekruteerd in de Justice Society of America. In plaats daarvan werd de al opgenomen teaser vervangen door een eerste ontmoeting tussen Black Adam en Superman.

“Dwayne Johnson probeert zichzelf te verkopen als groter dan de film”, beklaagt een hooggeplaatste Hollywood-pief zich. “Hij is een van de weinige mensen die altijd denkt dat hij de belangrijkste persoon is in elke situatie of kamer. In plaats van een film te maken, wil hij zijn brand uitbreiden. Hij wil een merk maken waarin hijzelf centraal staat.”

Dwayne Johnson vs. DC

De geschrapte post-credits scène is inmiddels wel te zien in Shazam! Fury of the Gods, maar niet zonder aanpassingen van Dwayne Johnson. De voormalige NFL-speler weigerde cameo’s van Black Adam-personages. Uiteindelijk heeft DC gekozen voor gastoptredens van Jennifer Holland en Steve Agee uit Suicide Squad en Peacemaker.

“Door het DC Universe, waar Black Adam uit voortkwam, van zich te vervreemden en te weigeren te integreren met andere gevestigde personages, heeft Dwayne ‘The Rock’ Johnson systematisch twee franchises lamgelegd. En daarbij heeft hij DC serieus schade toegebracht”,  klinkt het vernietigend.

Zachary Levi vs. Harry Potter

Inmiddels heeft Zachary Levi ook gereageerd op de betichtingen. En blijkbaar beschuldigt hij er The Rock evenwel van de boel te hebben gesaboteerd.

dwayne the rock johnson, the rock, shazam!, shazam! fury of the gods, shazam 2
(Afbeelding: Zachary Levi / Instagram)

Al gaf de acteur die Shazam speelt in een intussen verwijderde tweet ook toe dat de flop waarschijnlijk evenzeer het gevolg is van slechte marketing. In ieder geval is dit alles geen goed nieuws voor het geplaagde DC Studios. Dan maar Harry Potter in plaats van superhelden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.