Noah Korevaar
Noah Korevaar Bioscoop 26 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Het Dwayne Johnson-effect: Black Adam breekt megarecord

Ondanks vernietigende recensies is Black Adam een groot succes. De superheldenfilm levert Dwayne Johnson zelfs een persoonlijk record op.

Dwayne ‘The Rock’ Johnson is volgens Forbes de best betaalde acteur in Hollywood. Alleen al dit jaar harkt hij een geschat totaal salaris binnen van 270 miljoen dollar binnen.

Dwayne Johnson scoort

Voeg daar een geschat vermogen van 800 miljoen dollar aan toe en je hoeft geen medelijden te hebben met de voormalig worstelaar. De 50-jarige acteur scoort megahit na megahit, door voor vrij veilige blockbusters te kiezen voor het hele gezin.

Puur popcornmateriaal. Je komt Johnson niet snel in een filmhuisfilm tegen. Sterker nog, er wordt regelmatig de spot gedreven met het feit dat zijn blockbusters soms amper uit elkaar te houden zijn.

Het zal The Rock zelf niet deren.

Black Adam levert record op

Hij heeft namelijk afgelopen week een nieuw persoonlijk record gevestigd met de superheldenfilm Black Adam. Waar critici de DC-film vrijwel unaniem neersabelden, is de publieksscore (90 procent) op Rotten Tomatoes ijzersterk. Iets wat overigens vrij typisch is voor het werk van Johnson: dumb fun, waar critici nou eenmaal niet zo’n fan van zijn.

Workout van The Rock: zo trainde Dwayne Johnson voor Black Adam

Die goede ontvangst onder fans vertaalt zich ook naar keiharde dollars. De film zette namelijk in het eerste weekend 67 miljoen dollar in Amerika om, en 140 miljoen dollar wereldwijd. Een persoonlijk record voor Dwayne ‘The Rock’ Johnson: het is de meest succesvolle film waarin hij solo de hoofdrol speelt, ooit.

Het Dwayne Johnson-effect

Black Adam-producent Beau Flynn is er ook heilig van overtuigd dat de film zo succesvol is dankzij de populariteit van de acteur. “Het DJ-effect: het begint als een comics-film, maar dan weten families het al snel te vinden”, verklaart Flynn.

Daarmee vat Flynn het goed samen. Black Adam hoeft het niet puur te hebben van het superheldenfilms-publiek. Dwayne Johnson levert al jaren op een zeer consistente wijze films voor het hele gezin af. Daardoor is zijn gezicht alleen al genoeg om een veel groter publiek aan te spreken. Dwayne Johnson is een merk geworden. Wat voor film hij in speelt, maakt eigenlijk niet meer uit.

Alles voor de fans

De acteur zelf blijft op sociale media benadrukken dat Black Adam een bijzonder project voor hem was en is. Hij werkte met zijn team al vijftien jaar aan plannen voor de film, een persoonlijk droomproject. Hij benadrukt ook telkens weer dat het hem erom gaat dat zijn fans a good time hebben. De critici? Die maken dan eigenlijk niet meer uit.

Deadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.