Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 1 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Vier dure auto’s die als goedkope occasions een tweede leven leiden

De nog altijd torenhoge inflatie dwingt ons goed op de centen te letten. Een hagelnieuwe Porsche kopen zit er voorlopig dus even niet in. Maar wat als je wel chic voor de dag wil komen? Wij selecteerden vier auto’s die duur ogen, maar inmiddels verrassend goedkope occasions zijn.

Toch moeten we beginnen met een kleine disclaimer. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten wordt lastig. Zeker als je niet bereid bent enkele concessies te doen. Zo hoef je in deze prijsklasse geen kilometerstand met minder dan zes cijfers te verwachten.

Van luxe auto’s naar goedkope occasions

Ook zullen de meeste technologische snufjes inmiddels aan de poort van Petrus hebben aangeklopt. Maar goed, dat zien anderen natuurlijk niet als je in een van deze luxueuze vierwielers komt voorrijden.

1. Jaguar X-type

We trappen af met een ‘Jaaaag’, zoals Jeremy Clarkson zou zeggen. Een X-Type welteverstaan. In Leeuwarden staat een tweedehandsje te koop voor slechts 750 euro. Zeg het maar: nog geen driehonderd kuub gas of een heuse Jaguar?

dure auto goedkope occasions jaguar X-Type
Mooi rood is niet lelijk, zo bewijst deze Jaguar X-Type. (Afbeelding: Jaguar)

Deze chique sedan zag het levenslicht in 2001. Inmiddels heeft de wagen ruim 280.000 kilometer aan ervaring. Ervan uitgaande dat dit nog de originele motor is (bij Jaguars weet je het maar nooit), is dat een nette prestatie voor de 2.5-liter V6.

2. BMW 6-serie

Ga je liever voor wat Duitse degelijkheid, dan is een BMW 6-serie wellicht iets voor jou. Je betaalt het tienvoud van de Jaguar hierboven, maar daarvoor krijg je wel twee extra cilinders. De 4.4-liter V8 produceerde af fabriek 450 Nm aan koppel en 333 pk. De vraag is hoeveel uitgeputte pony’s daar nu nog van over zijn.

dure auto goedkope occasions BMW 6-serie
(Afbeelding: BMW)

Voor dit exemplaar met eveneens ruim 280.000 kilometer op de klok betaal je net geen 7.750 euro. Nog altijd een flinke smak geld, maar wel fors minder dan de nieuwprijs van ruim een ton. Daarvoor krijg je een elektrisch verstelbare stuurkolom, een glazen schuifdak en verwarmde stoelen. Da’s lekker vertoeven.

3. Porsche Cayenne

We blijven nog even bij de dikke Duitsers met achtcilinders. De eerste generatie van de Porsche Cayenne is anno 2023 een goedkope occasion. Daarvoor ontvang je tussen de 341 pk en 450 pk, afhankelijk van het model.

dure auto goedkope occasions Porsche Cayenne
(Afbeelding: Porsche)

Voor nog geen 4.000 euro ben je eigenaar van deze Porsche Cayenne uit 2004. Daarmee ben je er helaas nog niet. Wil je Porsches eerste SUV rijden, dan zal de belastingdienst ook nog eens ruim 500 euro per kwartaal incasseren.

4. Aston Martin DB9 V12

Voor nummer vier moeten we de definitie van ‘goedkoop’ een beetje oprekken. Het is tenslotte allemaal een kwestie van perspectief. Voor Aston Martins instapmodel ben je in Nederland minstens 2 ton kwijt. Een snelle blik op de occasionmarkt leert ons dat je voor nog geen 50.000 euro in een Aston Martin DB9 uit 2007 kan rondscheuren.

dure auto goedkope occasions Aston Martin DB9
(Afbeelding: Aston Martin)

Dat is vergelijkbaar met een nieuwe Volkswagen Passat. Die keuze is snel gemaakt, toch? De race om kofferbakruimte verlies je, maar je krijgt er wel een hoop voor terug: drie keer zoveel cilinders, 458 pk en een topsnelheid ver boven de 300 kilometer per uur.

Dan nog de onderhoudskosten

Aan veel van deze auto’s hing in de showroom een gigantisch prijskaartje. Dat je de meeste van deze goedkope occasions nu voor wat wisselgeld en een stukje kauwgom kan oppikken, betekent niet dat deze bolides ook betaalbaar zijn om dagelijks in te rijden. De onderhoudskosten, het verbruik en de betrouwbaarheid zijn vaak niet om over naar huis te schrijven. Lijkt een occasion te mooi om waar te zijn, dan is die dat vaak ook.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.