Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 18 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Regisseur Dune brandt eigen première af: ‘Belachelijk’

Liefhebbers van sciencefiction en drama kunnen hun hart vanaf 16 september ophalen. Dan gaat Dune, met onder anderen Timothée Chalamet en Oscar Isaac, in première. Niet alleen in de bioscoop, maar ook op een streamingdienst HBO Max. En over dat laatste is regisseur Denis Villeneuve not amused.

Dune is een verfilming van het gelijknamige boek van Frank Herbert. In 1984 waagde David Lynch zich al aan een verfilming, die geen onuitwisbare indruk achterliet in de filmwereld. Verwacht wordt dat Villeneuve dat met zijn nieuwe productie wel gaat doen.

Regisseur niet blij met première Dune

Maar de regisseur is er nog steeds allerminst blij mee dat zijn film dit najaar tegelijk in de bioscoop en op een streamingservice uitkomt in de Verenigde Staten. “De beste manier om het uit te leggen is met de vergelijking dat Dune op televisie kijken hetzelfde is als met een speedboot racen in een badkuip. Het is belachelijk. Het is een film die juist gemaakt is om op het witte doek te ervaren”, aldus de Canadese Villeneuve tegen Total Film.

denis villeneuve, dune, regisseur, première, hbo max, streamingdienst, bioscoop
Denis Villeneuve tijdens het Filmfestival van Cannes in 2018 (Afbeelding: AFP)

Studio Warner Bros. maakte in december bekend dat het bedrijf vanwege de coronacrisis alle filmtitels die voor 2021 gepland stonden in de Verenigde Staten gelijktijdig in de bioscoop en op HBO Max zou uitbrengen. Naast Dune gaat het onder meer om Matrix 4, Godzilla vs. Kong, In The Heights en The Suicide Squad. Bekijk hier het volledige aanbod van de Netflix-killer.

Villeneuve niet ingelicht door Warner Bros.

De regisseur zegt in hetzelfde interview wel dat hij begrijpt dat de filmwereld onder staat sinds coronavirus. “De grote vijand van cinema is de pandemie”, aldus de regisseur. “Maar de manier waarop dit is gegaan, is erg ongelukkig.” De filmmaker liet eerder in een open brief in Variety weten dat hij nooit persoonlijk is ingelicht over de beslissing van de studio. “Een film is een samenwerking die afhankelijk is van wederzijds vertrouwen en teamwork. Warner Bros. heeft hiermee aangegeven dat zij geen onderdeel meer zijn van dat team.”

Sciencefictionfilm Dune, met onder meer Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Zendaya, Javier Bardem en Stellan Skarsgård in de cast, komt half september uit. Naar verwachting is het slechts deel 1 van een trilogie. Lees in dit artikel meer over de film.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.