Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 18 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Droom occasion: Dodge Charger Daytona NASCAR-raceauto uit 1969

De occasion van de dag is een legendarisch racemonster uit Amerika. Check deze Dodge Charger Daytona, die een NASCAR-circuit heeft bereden.

Steeds minder mensen kopen een gloednieuwe auto. Logisch, want je betaalt je helemaal scheel. Je kunt je zuurverdiende geld beter uitgeven aan een tweedehands auto. Oké, dan staan er al wat kilometers op de teller, maar je krijgt wel veel meer auto voor je geld. Daarom gaan wij iedere dag voor je op zoek naar een dikke oldtimer. Van betaalbare bolides tot nietsontziende racemonsters. Dit zijn de occasions die je wil rijden.

Tweedehands Dodge Charger Daytona NASCAR uit 1969

Felle kleuren, een brullende V8 en de legendarische hoge achterspoiler. Samen met de Plymouth Road Runner Superbird is deze racewagen het icoon van de Amerikaanse NASCAR. De Charger heeft ook daadwerkelijk meegereden in de raceklasse. Met nummer 42 betrad coureur en zanger Marty Robbins in 1970 de arena van Charlotte Motor Speedway.

Dodge Charger Daytona, NASCAR, 1969
(Afbeelding: Mecum)

De Charger haalde in NASCAR topsnelheden van ongeveer 200 kilometer per uur. Dit deed de auto met een dikke 7.0 liter V8 die enkel de achterwielen aandrijft via een handgeschakelde versnellingsbak met vier verzetten. De klanken van dit motorblok brullen je, door de aan de zijkant geplaatste uitlaatpijpen, recht in het oor.

Raceauto voor puristen

De Dodge Charger Daytona is volledig gerestaureerd en verkeert in uitzonderlijk goede staat. Het interieur bestaat uit niets meer dan een stuur, pedalen, een schakelpook, een klokkenpaneel, een brandblusser en een stoel. Deze occasion is dus nog een echte raceauto voor de purist.

Dodge Charger Daytona, NASCAR, 1969
(Afbeelding: Mecum)

Ook het exterieur kent weinig poespas en opsmuk. Hoewel de kleuren en stickers opvallend zijn, bestaat de carrosserie voornamelijk uit vlakke stalen platen. Zelfs de deuren zitten vast.

Deze occasion is een goede investering

De NASCAR-racewagen wordt tussen 29 en 31 juli geveild op veilingsite Mecum. Naast de Dodge Charger Daytona krijg je ook tal van krantenknipsels, tijdschriften en foto’s uit de racegeschiedenis van de race-occasion. Ook de gitaar van Marty Robbins en de helm zijn bij de deal inbegrepen. Hoeveel de auto gaat opbrengen is nog de vraag. Naar verluidt loopt de prijs in de honderdduizenden dollars. Ondanks zijn hoge prijs is de vraag naar deze unieke Dodge Charger Daytona’s hoog. Tegelijkertijd en is het wellicht een goede investering.

Dodge Charger Daytona, NASCAR, 1969
(Afbeelding: Mecum)
Dodge Charger Daytona, NASCAR, 1969
(Afbeelding: Mecum)

Droom-occasion: scherp geprijsde Mazda MX-5 Cabriolet

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.