Sander van den Berg
Sander van den Berg Stijl 21 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn 8 van de meest prijzige Nike Air Jordan 1 op de markt

Weinig omschrijvingen zijn overtuigend genoeg om het succes van de Air Jordan 1 duidelijk te maken. Het is één van de meest iconische sneakers die de complete sneakerindustrie heeft veranderd. En wat zijn er de afgelopen 34 jaar veel van verschenen. Moment voor ons om er acht van de meest waardevolle (qua prijs) van uit te lichten.

The One That Started It All

The One That Started It All: dát is de Nike Air Jordan 1. Een sneaker met een legendarische status en is uitgebracht in talloze OG- en niet-OG-colorways. Vaak op zichzelf, net zo vaak als onderdeel van een samenwerking. Denk alleen al aan de Off-White varianten van de laatste jaren. Of wat dacht je van de snoeiharde samenwerking met de Parijse voetbalclub waar Nike-uithangboord Neymar (nog) zijn centen verdient.

Om te benadrukken hoe invloedrijk en populair het silhouet is, zag 2018 niet minder dan 60 Nike Air Jordan 1-releases verschijnen. Vele waren zeer begeerd en binnen no time uitverkocht. Het is geen geheim dat bepaalde AJ1’s een flinke prijs op de resell-markt hebben.

Omdat er zoveel Air Jordan 1’s zijn verschenen, vroegen wij ons af wat de meest kostbare zijn op het moment. En uiteraard namen we daarvoor een kijkje op dé verhandelplek van het internet als het om sneakers gaat: StockX.

Let wel: dit zijn niet dé tien meest prijzige varianten, maar tien van de meest prijzige. Sommige hebben we weggelaten omdat die sowieso nooit op de markt zijn verschenen, een ander weer om de variatie te bevorderen. Wel komen al deze sneakers uit de top 25.

Travis Scott x Nike AJ1 “Reverse Swoosh”

Release: 11 mei 2019 / Prijs: Gaat je zeker zo’n 900 euro kosten

Deze Air Jordan 1 met de omgekeerde Swoosh was de tweede samenwerking met Travis Scott en tot nu toe de populairste. Na een jaar aan geruchten, werd de sneaker voor het eerst geshowd tijdens de Grammy’s in februari. De sneaker heeft een verborgen opbergzak in de enkelrand en Cactus Jack-details in reliëf op de hiel en aan de zijkanten.

Travis Scott Air Jordan 1

Nike Air Jordan 1 “Banned” 2011

Release: 2 juni 2011 / Prijs: Gemiddeld zo’n 1200 euro

Hoewel deze colorway van zwart en rood (Bred) niets nieuws was deze variant werd gedropt in 2011, waren de rode “X” en de originele “Nike Air” -label op de tong dat wel. Vandaar dat deze specifieke uitvoering zoveel meer waard is dan de “Bred” AJ1 uit 2009. De colorway werd in 1985 voor het eerst uitgebracht en kreeg een legendarische status, omdat de Jordan sneakers door de NBA “verboden” werden. Ze zouden niet voldeden aan de strikte dresscode voor op het basketbalveld, vandaar ook de naam.

“Banned” 2011 Air Jordan 1

Solefly x Nike AJ1 “Art Basel”

Release: 8 december 2018 / Prijs: Gemiddeld 1250 euro

Deze bijzondere colorway was een samenwerking met de retailer Solefly (Miami). Een inscriptie van het Solefly-logo op de hiel en de retail-prijs was slechts 160 dollar. Door de zeer beperkte voorraad, is de doorverkoopprijs bijna tien keer zo veel.

Solefly

Nike Air Jordan 1 “Satin”

Release: 18 oktober 2016 / Prijs: Reken maar op 1500 euro

In 2016, rond de tijd dat de “Remastered”-serie van retro Air Jordans begon, kwam Nike met een zeer beperkte oplage van de originele “Bred” Nike Air Jordan 1. Alleen, nu met een satijnen bovenkant. Door de luxe bovenconstructie en de smalle voorraad is het een van de duurste Air Jordan 1’s aller tijden geworden.

Off-White x Nike AJ1 “White”

Release: 3 maart 2018 / Prijs: Voor minder dan een dikke 1700 euro gaat dit hem niet worden

Deze specifieke door Abloh ontworpen Air Jordan 1 is geen eerbetoon aan een OG-colorway, maar kiest in plaats daarvan voor een volledig witte look. Oké, behalve de oranje en blauwe details op de Swoosh. Hoewel het geen OG-colorway is, was het feit dat het een exclusief Europees product was reden genoeg om het de meest waardevolle van de drie Off-White x Nike Air Jordan 1’s te maken.

Off-White

Spike Lee x Nike AJ1 “Fort Greene”

Release: 16 juni 2017 / Prijs: Denk maar een eurootje of 2500

Spike Lee had een langdurige relatie met het merk, hij verscheen zelfs in enkele advertenties naast Michael Jordan zelf. In 2017 mocht de regisseur zijn eigen paar ontwerpen en uitbrengen. Ze waren exclusief verkrijgbaar bij retailer Fort Greene in Brooklyn, New York voor 300 dollar. Daar ga je het nu niet meer mee redden.

schoen

Colette x Nike AJ1 F&F

Release: ergens in 2017 / Prijs: Iets met drie nullen en een vier, minimaal

Toen de iconische Parijse concept store Colette na twintig jaar haar deuren sloot, creëerde Jordan voor vrienden- en familie (snel je waarom ‘ie zo duur is?) een Air Jordan 1 speciaal voor de retailer. Het paar met beperkte oplage is voorzien van de kenmerkende kleuren van Colette, en de jaren 1997 en 2017 op de schoen om het begin- en sluitingsjaar van de winkel te herdenken.

Nike AJ1 “Legends of Summer Black”

Release: 2013 / Prijs: Wat dacht je van 6000 euro?

Toen JAY-Z en Justin Timberlake samen tourden in 2013 op hun “Legends of Summer” tour, droeg het duo een aantal exclusieve Air Jordan 1’s. Deze werden bekend als de “Legends of Summer” Nike Air Jordan 1’s. Er waren drie verschillende colorways, waarvan dit de aller, aller duurste is. Ze werden alleen aan vrienden en familie van de muzikanten gegeven, waardoor ze uiterst zeldzaam waren.

sneaker

Highsnobiety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.