Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 19 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Cristiano Ronaldo deelt het geheim van fitheid: zijn herstelmethode

Met zijn 37 lentes jong is Cristiano Ronaldo zeker niet de jongste voetballer bij Manchester United, maar dat is niet terug te zien aan zijn fysiek. De topvoetballer is in topvorm, en dat zou wel eens iets te maken kunnen hebben met zijn bijzondere manier van herstellen na een wedstrijd.

Ronaldo deelde op zijn Instagram-account een video van zijn ijskoude recovery-methode. Voor Ronaldo geen massage of een uitgebreide stretchroutine, de voetballer loopt liever ijskoude ruimtes in.

De herstelmethode van Cristiano Ronaldo

Een paar minuten in een ruimte staan waar de temperatuur ver onder het vriespunt zakt. Het klinkt als de hobby van een gek, maar aan Ronaldo te zien is het prima te doen. Het proces is te zien in de onderstaande video.

Ronaldo draagt in deze ijskoude ruimtes slechts een onderbroek, handschoenen en een hoofdband om zijn oren te beschermen. En dat is ook wel nodig, want de ruimtes kunnen bij cryotherapie afkoelen tot wel 160 graden Celsius onder 0.

Dit verdient Ronaldo per seconde bij Manchester United

In de video zegt Ronaldo overigens niets over het proces van de drie verschillende ruimtes waar hij doorheen loopt, maar aan de hand van de steeds mistiger wordende ruimtes kunnen we concluderen dat de ruimtes na elke deur kouder worden.

De voordelen van cryotherapie

Bij cryotherapie stap je in een ijskoude ‘cryocabine’, zoals op de video van Ronaldo is te zien. Vaak begin je in een iets minder koude cabine om even te wennen aan de kou, om vervolgens een paar minuten in een ijskoude cabine te stappen. De temperatuur van zo’n cabine kan variëren van -80 tot -110 graden Celsius.

Om de lucht in zo’n cabine koud te maken, wordt er gebruik gemaakt van vloeibare stikstof. Dat merk je terug in de lucht in de cabine: de lucht is erg droog en daardoor ijskoud.

Maar waarom zou je vrijwillig in een ruimte van -160 graden Celsius gaan staan, horen we je denken? Nou, aan koudetherapie blijken ontzettend veel voordelen te zitten. Het zorgt voor een sterker immuunsysteem en een betere doorbloeding. Ook krijg je er mentaal een behoorlijke piek van. Je energielevels en mentale gesteldheid zijn na zo’n koude sessie een stuk beter, zo blijkt.

Zelf in de kou staan

Zelf ook eens proberen wat zo’n ijskoude sessie met jou doet? Verschillende locaties in Nederland bieden eenzelfde soort cryotherapie aan.

Kendall Jenner eert Wim Hof zoals The Iceman het verdient

Als dat nog een stap te ver voor je is, raden we je aan om eerst eens te starten met koud douchen. Hier lees je over de voordelen van koud douchen en tips om het vol te houden. Overtuigd? Begin dan met dit stappenplan en profiteer van die voordelen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.