Dennis Mons
Dennis Mons Formule 1 19 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

De 5 duurste Formule 1-auto’s ooit, die Leclerc beter niet kan rijden

De Monegaske Ferrari-coureur Charles Leclerc reed afgelopen weekend de beroemde Ferrari van Niki Lauda in een muur, met flinke schade tot gevolg. Goddank was het slechts een koopje vergeleken bij de waarde van deze onbetaalbare Formule 1-auto’s.

We zetten de duurste bolides uit de koningsklasse van de autosport op een rij. Met wagens van onder anderen Ayrton Senna en Michael Schumacher.

De crash van Leclerc in Niki Lauda’s F1-bolide

Er zijn een paar bolides in de Formule die veel waard zijn. Zo wil iedereen de Mercedes van Lewis Hamilton in handen krijgen, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. Wil je toch in een dikke kart zitten van de zevenvoudige wereldkampioen, dan had je moeten bieden op zijn McLaren MP4-25A. Een dure grap.

Goedkoper is het om gewoon even die ene auto van Niki Lauda te pakken en die in een muur te parkeren, zoals Leclerc deed. (In alle eerlijkheid, de remmen waren wel een beetje verlopen.) Sorry Charles, maar die wagen kost slechts een miljoen, dus geen zorgen.

De duurste Formule 1-auto’s ooit verkocht

Omgerekend was het geld voor die auto dus relatief weinig in vergelijking met andere legendarische wagens. Veilinghuis Sotheby’s wist bijvoorbeeld 6 miljoen euro te pakken voor de McLaren van Lewis Hamilton. Een flink bedrag in vergelijking met wagens van Lauda of zelfs Senna. De duurste Formule 1-auto’s ooit verkocht op een rij.

5. McLaren MP4/8A

Deze McLaren was de wagen waarin Ayrton Senna een overwinning pakte in Monaco in 1990. De auto had een V8 Cosworth-Ford-motor. De bolide is gekocht door McLaren-baas Ron Dennis in 2006 en was daarmee de eerste McLaren-auto in private handen. Via een veiling verkocht hij de Formule 1-auto in 2018 voor 4,2 miljoen euro.

F1 Ayrton Senna
Senna in de McLaren MP4 (Afbeelding: Wikipedia)

4. McLaren-25a

Voor zo’n 6 miljoen euro had je dus rond kunnen karren in een MP4-25A McLaren. Het is de wagen waarmee Lewis Hamilton zijn overwinning pakte in Turkije in 2010. De V8 won ook op Silverstone.

F1 MP4-25A McLaren
Lewis Hamilton in de MP4-25A McLaren (Afbeelding: Wikipedia)

3. Ferrari F2002

Een lijstje met de duurste Formule 1-auto’s is natuurlijk niet compleet zonder een wagen Michael Schumacher. In deze Ferrari F2002 pakte hij vijftien overwinningen, elf poles en vijftien snelste rondes in één seizoen. De auto werd verkocht tijdens de Abu Dhabi Grand Prix voor slechts 6,5 miljoen euro.

Michael Schumacher of Ferrari, duurste formule 1 auto's ooit
Michael Schumacher in zijn Ferrari F2002 (Afbeelding: Getty)

2. Ferrari F2001

Er is altijd baas boven baas, want de auto van Schumacher uit 2001 was de ultieme F1-auto voor velen. En dus een van de duurste Formule 1-auto’s ooit. Deze wagen, waarmee Schumi een overwinning pakte in Monaco en Hongarije, werd ook ingereden door racelegenden Luca Badoer en Barrichello. Mooi detail: een deel van de opbrengst van de veiling ging naar Schumachers Keep Fighting Foundation. Het uiteindelijke bedrag bleef steken op zo’n 7,3 miljoen euro.

Michael Schumacher in zijn Ferrari F2001 (Afbeelding: Wikipedia)

5). Mercedes W196R

De heilige graal is en blijft toch wel de F1-wagen van Juan Manuel Fakito uit 1954. Deze prachtige wagen werd verkocht tijdens een veiling in 2013 en bracht meer dan 30 miljoen euro op. In dit scheurijzer werd de coureur voor de tweede keer kampioen. Het is vooralsnog de duurste F1-wagen ooit verkocht.

Duurste auto ooit verkocht, formule 1-auto's
Mercedes W196R (Afbeelding: Drive My)

Misschien is het zelfs wel de duurste auto ter wereld?

Hoe dan ook kriebelt de volgende race in Spanje weer. Wil je weten hoe je de F1 kan kijken? Dat vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.