Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 19 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Netflix in de ban van hit-docu over het ‘Amerikaanse Zaad van Karbaat’

Netflix heeft weer eens een grote hit met een documentaire, en dat is alweer eventjes geleden. Our Father is op dit moment de meest gestreamde docu en een van de best bekeken titels wereldwijd. Gaat over een arts à la Jan Karbaat.

Je weet wel, die vruchtbaarheidsarts die donorzaad omruilde voor zijn eigen zaad en zo in het geheim tientallen nakomelingen de wereld in strooide. Daarover werd de documentaire Het Zaad van Karbaat gemaakt, waarover later in dit artikel meer. Maar Amerika heeft uiteraard zijn eigen versie, dokter Donald Cline genaamd. Hij wordt in de docu ‘gespeeld’ door acteur Keith Boyle. De slachtoffers zijn wel de echte personen.

Out Father, de nieuwe hit-docu op Netflix

Het waargebeurde plot van Netflix Original Our Father verschilt niet veel van de Nederlandse documentaire Het Zaad van Karbaat. Een vrouw, Jacoba Ballard, neemt thuis een DNA-test af en blijkt meerdere halfbroers en halfzussen te hebben.

Hun vader blijkt de ooit zo geroemde vruchtbaarheidsarts Donald Cline te zijn. Het verschil met Jan Karbaat: de Amerikaanse arts leeft nog. De kinderen van de arts proberen een rechtszaak aan te spannen, maar het Amerikaanse rechtssysteem weet hier eigenlijk helemaal geen raad mee.

Documentaire is wereldwijde hit

De Netflix-documentaire verscheen op 11 mei 2022 op Netflix, en sindsdien is het een wereldwijde hit. Eigenlijk in alle landen staat Our Father in de top 10 best bekeken titels, van Nederland tot Venezuela. Bekijk hier het overzicht van datawebsite Flixpatrol.

our father, docu, documentaire, zaad van karbaat, hit, jacoba ballard
Jacoba Ballard in Our Father (Afbeelding: Netflix)

Op Rotten Tomatoes scoort de Netflix Original 74% op de Tomatometer, en dat is vrij hoog. “Simpel, ongelooflijk en simpelweg ongelooflijk”, schrijft The Guardian. “Het is allemaal heel eng. Maar het meest schokkende feit is dat er geen wet is tegen wat dokter Donald Cline deed”, aldus FilmWeek.

Het Zaad van Karbaat

In Nederland doet de Netflix-documentaire natuurlijk direct denken aan de docu Het Zaad van Karbaat. Ook deze Nederlandse vruchtbaarheidsarts insemineerde in het geheim vrouwen met zijn eigen zaad. Kijkers waren logischerwijs gechoqueerd. Bekijk de driedelige docu hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.