Redactie
Redactie Human Interest 3 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Daten: dit is de ideale leeftijd om de ‘ware’ te vinden

Of je nou een fulltime bezetter bent van je zolderkamer of je vrienden met stipt op nummer één staan, onderaan de streep hoopt het gros van ons op een liefdevolle relatie. Die liefde kun je vinden op de werkvloer (wel eerst dit artikel lezen), via vluchtige date-apps als Tinder en Happn (of binnenkort via Facebook, check maar), via een serieuzer platform als Relatieplanet of via de energieën die jullie samenbrengen (groetjes Jomanda). De vraag is: welke leeftijd is het meest vruchtbaar om aan een vlammende relatie te beginnen? 

Volgens datingwebsite Match.com is 27 de sweetspot. De helft van de ondervraagden liepen medio twintig tegen hun vlam aan. Vrouwen zijn gemiddeld iets sneller, rond de leeftijd van 25 schieten zij raak. Bij mannen blijkt 28 de magische leeftijd.

Als we eenmaal de juiste te pakken hebben, blijven we vaak plakken. Na een periode van zes maanden, kunnen we namelijk aan de hand van drie mijlpalen vaststellen of de ware in onze armen ligt. Je hebt elkaars ouders ontmoet (wat zeer bepalend is), de eerste ruzie heeft z’n intrede gedaan en je hebt eveneens de hand geschud met elkaars imperfecties. Volgens NSMBL Magazine ‘vindt het eerste gesprek over een gezamenlijke toekomst in 33 procent van de gevallen al binnen een jaar plaats. Daarna verloven de meeste stellen zich gemiddeld na twee jaar, trouwen ze na drie jaar en beginnen ze een gezin na ongeveer vier jaar.’

Op welke leeftijd ben je het meest aantrekkelijk

Hoe oppervlakkig het ook is: we beoordelen iemand allereerst op uiterlijk. Als dat in de smaak valt, kun je een gesprek aangaan en je charmes plus karakter in de strijd gooien. Maar eerst de paringsdans. Christian Rudder, oprichter van datingsite OKCupid, schrijft in zijn boek Dataclysm: Love, Seks, Race and Identity, dat de voorkeur van mannen – van elke leeftijd – uitgaat naar jongere vrouwen. Stelletje viespeuken.

Vrouwen groeien qua interesse beter mee met hun leeftijd, maar hebben in algemene zin meer trek in een man die ouder is. Als ze ouder worden, zakt de interesse-leeftijd ietsjes. Vrouwen van 20 kiezen voor mannen van 23, vrouwen van 30 geven de voorkeur aan mannen met dezelfde leeftijd, vrouwen van 40 gaan voor mannen van 38 en vrouwen van 50 hebben gemiddeld meer interesse in een man die vier jaar jonger is.

Al deze gemiddelde cijfers zeggen natuurlijk amper wat over jouw date-strategie en de grote liefde waarmee je eindigt. Het is nochtans wel interessant om te weten hoe dat ‘leuk vinden’ eigenlijk werkt in ons brein. Laten we daar nou net een long read over geschreven hebben. Handig, want je weet: kennis is macht. Succes! –> Meer info over daten vind je in ons date-dossier <–

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.