Wil je daten met een collega? Stel jezelf dan eerst deze vragen

De liefde van je leven kun je overal tegenkomen. Bij het vriesvak in de supermarkt, tijdens je rondreis door Azië of in de sauna. Vaak is dit berust op puur toeval, maar de kans is natuurlijk groter dat je iemand ontmoet op de plekken waar je veel tijd doorbrengt. De werkvloer is zo’n plek.

Liefde op de werkvloer kan behoorlijk tricky zijn, want als het vervelend afloopt ben je nog steeds collega’s. Niemand zit te wachten op die ongemakkelijke ontmoetingen bij de koffiemachine en daarom moet je zeker weten of het de moeite waard is. Wil je wel echte een goede werksfeer op het spel zetten voor een paar leuke avonden? Waarschijnlijk niet, dus stel jezelf eerst deze vijf vragen voordat je begint met daten.

Is er echt een emotionele connectie? Of is de aantrekkingskracht meer oppervlakkig?

Op iedere werkvloer wordt geflirt. Zeker bij jonge bedrijven willen medewerkers wel eens wat verder gaan dan “gewone” vriendelijkheid. Dit is niet zo vreemd gezien het feit dat je constant contact hebt met elkaar. Hierdoor is het soms lastig om te achterhalen of die aantrekkelijke collega alleen een leuke afleiding is, of dat er misschien toch meer speelt.

Gelukkig zijn er goede graadmeters om te ontdekken of er een connectie is. Hoe is jullie contact bijvoorbeeld buiten werktijd om? Zeg je aan het einde van de dag “tot morgen” en is het klaar, of appen jullie nog de hele avond door? En hoe vaak denk je aan haar? Alleen als je bij haar in de buurt bent, of ook als je ‘s avonds thuis op de bank ligt? Kortom, gaat de connectie die je met haar hebt verder dan de werkvloer?

Is ze wel echt de persoon die je denkt dat ze is

Tijdens werktijden gedraagt bijna iedereen zich anders dan daarbuiten. Hoe anders je bent op de werkvloer is vaak afhankelijk van het soort baan dat je hebt, maar een verschil met de vrije-tijd-jij is er altijd. Dit geldt dus ook voor de collega op wie je een oogje hebt. Probeer daarom te achterhalen hoe ze in het dagelijks leven is, zonder een stalker te zijn. Praat met haar, leer over haar hobby’s en wat ze in het verleden allemaal gedaan heeft.

Er zit ook een voordeel aan samenwerken, want je ziet haar in verschillende buien en hoe ze omgaat met verantwoordelijkheden en druk. Je leer haar dus op andere manieren kennen, waardoor je een beter beeld krijgt. Tijdens een gewone date zal ze altijd op haar allerbest over willen komen. Op de werkvloer gaat dat gewoon niet lukken. Je leert iemand dus al beter kennen voordat je begint met daten.

Wat vinden je collega’s en werkgever ervan?

In sommige gevallen zet je niet alleen de relatie met een collega op het spel, maar ook je baan zelf. Niet iedere werkgever is namelijk even blij met romantiek op de werkvloer. Vaak is er geen bezwaar tegen het ontstaan van een relatie, want dat kan nu eenmaal gebeuren. Dit is niet te verbieden, maar de manier waarop het geuit wordt wel. Jullie geflirt kan invloed hebben op andere medewerkers en zorgen voor een situaties die voor anderen ongemakkelijk zijn. Houd daarom rekening met je collega’s en respecteer de bedrijfsregels.

Kan ik mijn werk op dezelfde manier blijven doen als ik met een collega aan het daten ben?

Overdag op een professionele manier samenwerken en ‘s avonds samen daten kan behoorlijk lastig zijn. Beslissingen die je moet maken op de werkvloer kunnen soms negatief zijn voor collega’s. Ben je bijvoorbeeld nog wel bereid om je romantic interest meer werk te geven in het belang van het bedrijf? En wat als jij de schuld krijgt omdat zij een fout heeft gemaakt tijdens een gezamenlijk project? Zeg je het tegen haar zoals je het tegen iedere andere collega’s zou zeggen, of bedek je het met de mantel der liefde?

Dit heeft niet alleen invloed op je eigen functioneren en dat van de college met wie je date, maar ook op andere collega’s. Zij kunnen merken dat er wat speelt en dit kan tot problemen leiden. Collega’s kunnen bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat jij haar voortrekt of anders behandelt. Zeker wanneer er een verschil is in functieniveau tussen jou en de collega die je date, kan dit voor scheve blikken gaan zorgen.

Ben je in staat om duidelijke grenzen te stellen?

‘Werk en privé moet je gescheiden houden’ is een uitspraak waar veel mensen bij zweren, maar hoe doe je dit als je gaat daten met een collega? Zowel jij als je nieuwe vlam moeten in staat zijn om grenzen te stellen en zich hier ook aan te houden. Zodra je merkt dat er iets serieus begint te spelen, is het daarom verstandig om dit te bespreken. Kunnen jullie wanneer je ‘s avonds afspreekt alles wat er op werk gebeurd is loslaten? Of nemen jullie dit mee op date?

Conclusie

Daten met een collega is zeker mogelijk, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het in dit geval nog belangrijker om zeker te weten dat jullie een toekomst hebben. Doe je dit niet en gok je het erop? Dan kun je wel eens een hele ongemakkelijke tijd tegemoet gaan.

Reageer op artikel:
Wil je daten met een collega? Stel jezelf dan eerst deze vragen
Sluiten