Stijn Kuster
Stijn Kuster Reizen 10 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze 4×4 camper is gebouwd als een Formule 1-auto

Dit is de gloednieuwe Darc Mono. Een offroad-camper, gebaseerd op het doodgewone bestelbusje Iveco Daily 4×4. Het beest is geïnspireerd op een Formule 1-auto, al zie je dat er niet direct van af.

De leefruimte van de camper is een volledige carbon monocoque en op dezelfde manier gemaakt als de body van een Formule 1-auto. Een monocoque is een constructietechniek waarbij de dragende constructie wordt gevormd door de schaal, ofwel de buitenhuid, zonder inwendige versterkingen. Dit verhoogt voor F1-coureurs de veiligheid bij een crash.

Formule 1 kijken op een 4K-beamer

Deze koolstofvezelcabine is van alle gemakken voorzien. Een keuken met oven, badkamer, bank, eettafel en een tweepersoonsbed. Dit bed bevindt zich overdag twee meter boven je hoofd, maar ’s avonds kun je het laten zakken.

MG-producent bouwt bizarre camper met uitschuifbare verdieping en lift

Ook kun je van de camper een rijdende bioscoop maken. Met een 4K-beamer en een 5.1-audiosysteem is hij prima geschikt voor een avondje Netflix.

Camper, Campers, Dark, Mono, Iveco, Daily
De carbonfibre monoque weegt slechts 600 kg. (Afbeelding: Darc-Mono)

Het interieur is modern en licht vormgegeven, terwijl het exterieur van de camper heerlijk ruig is. Mooi contrast.

Een camper voor in het terrein

De 6,7 meter lange Darc Mono heeft 37-inch offroad-banden, een bull-bar en een lier die tot 10 ton aan gewicht kan trekken. Deze kan het voertuig met een maximaal toelaatbaar gewicht van 7.000 kilo makkelijk uit de modder sleuren.

Camper, Campers, Dark, Mono, Iveco, Daily
(Afbeelding: Darc-Mono)

Alleen in heel ruig terrein zal je deze lier nodig hebben, want met de gigantische bodemvrijheid door het adaptieve onderstel en 430 Nm aan koppel kom je niet snel vast te zitten.

Niet echt milieuvriendelijk

Al dit koppel komt uit een 180 pk viercilinder dieselmotor van Iveco, met een slagvolume van 3 liter. Deze niet echt milieuvriendelijke motor is gekoppeld aan een achttraps automaat. Om de diesel enigszins te compenseren, beschikt de camper over een 360W zonnepaneel voor de energiehuishouding in het interieur.

Camper, Campers, Dark, Mono, Iveco, Daily
(Afbeelding: Darc-Mono)

De op een Formule 1-auto geïnspireerder Darc Mono-camper is volledig naar wens aan te passen met 2.000 verschillende kleur- en materiaalcombinaties. Het model heeft een vanafprijs van 295.000 euro en zal met wat aanpassingen makkelijk over de 3 ton gaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.