Thomas Aalderink
Thomas Aalderink UFC 3 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Niet Khabib, maar deze UFC-vechter is volgens Dana White de beste ooit

Als je een groep UFC-liefhebbers vraagt wie de GOAT (greatest of all time) is, dan krijg je waarschijnlijk geen heel diverse lijstje met namen terug. We durven wel te wedden dat de meesten Khabib noemen. Een enkeling gaat misschien voor Georges St. Pierre of Anderson Silva, en er zit altijd wel een gekke fan tussen die McGregor kiest. Voor al deze namen valt wat te zeggen, maar Dana White is het met geen van deze opties eens.

De grote baas van de UFC wijst namelijk een andere vechter aan als ‘de beste aller tijden.’ In gesprek met TMZ vertelde Dana White dat in zijn ogen Jon Jones de enige echte GOAT is. Deze Amerikaanse vechter maakte in 2008 zijn debuut binnen de UFC. Twee en een half jaar later versloeg hij Maurício Rua en werd zo de jongste UFC kampioen ooit. Jones was toen 23 en zijn hoogtijdagen moesten nog beginnen.

Ongenaakbaar, maar niet onfeilbaar

Sindsdien verloor Jon Jones geen enkele gevecht. In totaal won ‘Bones’ (ja, dat is zijn bijnaam) 26 gevechten en verloor slechts één keer. En volgens Dana White is deze enige officiële UFC-nederlaag ook nog eens onterecht. Jones werd namelijk gediskwalificeerd omdat hij Matt Hamill raakte met een zogenaamde downward elbow. Dit is niet toegestaan, maar volgens Dana White was diskwalificatie een te zware straf. Een strafpunt was ook genoeg geweest.

Ondanks de indrukwekkende staat van dienst, valt er ook wel het een en ander aan te merken op Jones Jones. Hoewel hij na Hamill geen gevecht meer verloor, moest hij wel een aantal keer zijn UFC-titel inleveren. Ze werd hij geschorst nadat hij een zwangere vrouw had aangereden en vervolgens niet stopte.

Jon Jones verliest alleen van zichzelf

Later liep Jones nog een paar keer tegen een schorsingen aan omdat hij verboden middelen had gebruikt. Om die reden verloor hij ook zijn overwinning op Daniel Cormier in 2017. De uitslag van dit UFC-gevecht is nu een ‘no contest’.

Ondanks dat Jon Jones de laatste jaren gewoon met de light heavyweight riem rondliep, is hij niet meer zo dominant als voorheen. De schorsingen hebben hem niet beter gemaakt en ook geruzie met de UFC hielp niet mee. Om die reden besloot Jones vorige jaar dan ook om zijn titel in te leveren. Zonde, want ondanks alle controverse is Jon Jones een ongekende vechter. Technisch bijna perfect, dynamisch en innovatief. Daarnaast is hij dus nooit verslagen via knockout, submissie of jury beslissing, alleen via diskwalificatie.

Khabib de beste UFC-vechter van dit moment

Het siert Dana White dat hij, ondanks de problemen die hij met Jon Jones heeft gehad, hem toch de allergrootste ooit noemt. Overigens vindt hij Bones niet de beste vechter van dit moment. Volgens de grote baas van de UFC is die titel momenteel weggelegd voor Khabib Nurmagomedov, die onlangs nog een opmerkelijk aanbod kreeg.

De 7 beste en meest succesvolle Nederlandse UFC vechters ooit

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.