Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Sport 9 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Cristiano Ronaldo is miljardair: deze 6 sporters gingen hem voor

Er is geen enkele sport die zoveel miljonairs kent als voetbal. Toch was er tot voor kort nog geen enkele speler in geslaagd om een miljard bij elkaar te ballen. Daar kwam onlangs verandering in en het zal je niet verbazen dat recordvreter Cristiano Ronaldo de eerste voetballer is die deze mijlpaal bereikt heeft. Hiermee komt de Portugese superster van Juventus in een illuster rijtje.

In dat lijstje van Forbes vinden we nog zes andere atleten. Nieuwkomer Cristiano Ronaldo is de eerste in het lijstje die tegen een bal trapt, maar zeker niet de enige die een balsport beoefent. In deze miljardairslijst vinden we namelijk ook nog een basketballer en maar liefst drie golfers. Een Formule 1-coureur en een bokser maken deze lijst compleet.

Hoe Cristiano Ronaldo miljardair is geworden

Voordat we de rijkste sporters ter wereld erbij pakken, kijken we eerst nog even hoe Cristiano Ronaldo in deze lijst beland is. Om te beginnen heeft de Portugese international de laatste jaren prima verdiend bij zijn clubs. Vooral Real Madrid en Juventus hadden er geen enkel probleem mee om diep in de buidel te tasten voor zijn diensten. Toch zijn er anders spelers die meer verdienen, waaronder Lionel Messi.

Het salaris van Cristiano Ronaldo is niet genoeg om miljardair te worden. Dat hij nu in deze bijzondere lijst staat heeft dan ook vooral te maken met sponsoren en investeringen. Vooral Nike is er mede-verantwoordelijk voor het feit dat Cristiano Ronaldo nu miljardair is. De ster heeft namelijk een bizar contract met het welbekende sportmerk.

Nike maakte al meer dan 100 miljoen euro over aan CR7 en daar komt in ieder geval tot 2026 per jaar nog 16,2 miljoen bij. Dat is nog zonder de 5 procent die Cristiano Ronaldo krijgt voor de verkoop van zijn Nike-producten. Dit is samen met zijn salaris bij Juventus de voornaamste inkomstenbron, maar ook via andere wegen stroomt het geld binnen.

Zes sporters die net als Cristiano Ronaldo miljardair zijn

Zo heeft Cristiano Ronaldo daarnaast nog een eigen parfum en kledingmerk, investeert hij in fitnessbedrijven en klinieken voor haartransplantaties en heeft hij een joint-venture met de hotelketen Pestana. Vanuit alle hoeken stroomt het geld binnen en daardoor staat de teller nu op 921 miljoen euro, oftewel 1 miljard dollar. Daarmee komt hij in het rijtje met deze grootheden.

1. Michael Jordan – 1,9 miljard dollar

Ondanks dat Michael Jordan al jaren niet meer op het basketbalveld te vinden is, verdient hij nog steeds meer dan de meeste sporters. Allemaal dankzij de Jordan-tak van Nike. Het sportmerk haalt met deze lijn iedere jaar drie miljard dollar op en 120 miljoen daarvan verdwijnt in de portemonnee van Michael zelf. Tel dat op bij zijn salarissen uit het verleden en zijn andere commerciële partnerships, en je komt uit op een bedrag waar geen andere sporter aan kan tippen: 2,1 miljard dollar.

Michael Jordan
Michael Jordan. (Afbeelding: AFP / Franck Fife)

2. Tiger Woods – 1,6 miljard dollar

De bekendste golfer ter wereld staat qua bedrag misschien niet bovenaan deze lijst, maar hij was wel de eerste die als actieve sporter door de 1 miljard barrière ging. Lange tijd behoorde Tiger Woods tot de best betaalde atleten ter wereld. En net als Michael Jordan en Cristiano Ronaldo heeft ook Tiger Woods zijn plek in deze lijst voor een groot deel te danken aan een lucratief contract met Nike.

Tiger Woods
Tiger Woods. (Afbeelding: EPA / Scott Barbour)

3. Arnold Palmer – 1,4 miljard dollar

Waar Cristiano Ronaldo, Michael Jordan en Tiger Woods een groot deel van hun rijkdom te danken hebben aan hun sportkwaliteiten, ligt dat bij Arnold Palmer iets anders. Ondanks dat hij een succesvol golfer was, verdiende Palmer slechts enkele miljoenen door zelf tegen een bal te slaan. Het grote geld kwam later toen hij de sportmarketing in ging. Vooral het verkopen van golfclubs en het aanleggen van golfbanen heeft hem geen windeieren gelegd.

Arnold Palmer
Arnold Palmer. (Afbeelding: AFP / Glyn Kirk)

4. Jack Nicklaus – 1,2 miljard dollar

De derde en laatste golfer op deze lijst is Jack Nicklaus. De inmiddels 80-jarige legende won achttien majors en verdiende daar leuk aan. Toch kwam het grote geld pas binnen toen hij dezelfde route als Arnold Palmer ging bewandelen. Hij heeft namelijk ook een succesvol bedrijf dat golfbanen ontwerpt en aanlegt. Combineer dat met een beetje portretrecht en een flinke berg merchandising, en dan kom je vanzelf bij een miljard dollar.

Jack Nicklaus
Jack Nicklaus. (Afbeelding: EPA / Justin Lane)

5. Floyd Mayweather – 1,1 miljard dollar

Nog nooit verloor hij een gevecht en hij zal, wanneer hij met pensioen gaat, de boeken ingaan als één van de beste boksers ooit. Maar vooral als de rijkste bokser ooit. Zodra Floyd Mayweather de ring in stapt, stroomt het geld binnen. Zo verdiende hij met zijn gevecht tegen Conor Mcgregor ruim 275 miljoen dollar. Dat gecombineerd met al zijn titelgevechten en sponsorcontracten is genoeg voor een plek in deze bijzondere lijst.

Floyd Mayweather
Floyd Mayweather. (Afbeelding: AFP / John Gurzinski)

6. Michael Schumacher – 1 miljard dollar

Tegenwoordig hobbelt Ferrari achter Mercedes aan, maar dat was vroeger wel anders. Lange tijd was het altijd een rode auto die voorop reed en in 95% van de gevallen zat Michael Schumacher achter het stuur. Aan het einde van zijn actieve carrière, waarin hij zeven keer wereldkampioen werd, stond de teller op ongeveer een half miljard euro. Vervolgens wist de legendarische Formule 1-coureur dit dankzij sponsordeals en merchandising te verdubbelen.

Michael Schumacher Netflix
Michael Schumacher. (Afbeelding: AFP / Tom Gandolfini)

Roger Federer verslaat Cristiano Ronaldo

Basketbal, golf, boksen, Formule 1 en voetbal. Dat zijn tot nu toe de vijf sporten die één of meerdere miljardairs hebben voortgebracht. De verwachting is dat tennis daar binnenkort bij gaat komen. Roger Federer is namelijk hard op weg richting die magische grens van 1 miljard. Zo werd de Zwitserse tennisser onlangs door Forbes uitgeroepen tot de best betaalde sporter in 2020. Benieuwd hoeveel de Zwitserse tennisser bij elkaar slaat en welke negen andere sporters hij wist te verslaan? Klik dan hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.