Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 8 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Welke baan past bij mij? 8 gratis beroeps- en persoonlijkheidstesten

Er zijn mensen die 1.000 procent zeker weten wat ze willen worden en zijn gelukkig met het werk dat ze doen. Het grootste gedeelte van de mensen (maar liefst 80 procent) worstelt echter met de vraag: welke baan past bij mij? Een goede vraag om te stellen, want dertig jaar lang zuchtend naar de klok kijken of het al vijf uur is, is geen manier van leven.

Maar hoe geef je nou antwoord op de vraag: welke baan past bij mij?

Wees eerlijk naar jezelf

Je moet dit werk nog jaren gaan doen en daarom is het belangrijk dat je in de eerste plaats eerlijk naar jezelf moet zijn. Als je gaat nadenken over de vraag ‘welke baan past bij’ moet je je daarbij niet laten leiden door zaken als salaris, status en verwachtingen van anderen. Je spendeert acht uren per dag en veertig uren per week op je werk, dan kan het je maar beter écht gelukkig maken.

‘Welke baan past bij mij?’ Vraag het aan anderen!

Dat betekent niet dat je helemaal niemand om hulp kunt vragen. Vaak kennen de mensen om je heen je nog beter dan jijzelf. Misschien komen er ook wel beroepen naar boven waar je nog helemaal nooit aan gedacht had. Vraag daarom je vrienden en familie naar welke banen zij bij je vinden passen en waarom dat dan is.

Wil je het nog een stapje serieuzer aanpakken, dan kun je ook oude werkgevers en oud-collega’s vragen wat jouw sterke en slechte eigenschappen zijn. Kom je er nog steeds niet uit? Dan kun je altijd nog denken aan coach.

Doe een gratis beroepskeuzetest en persoonlijkheidstest

Je kunt natuurlijk jezelf vragen stellen als ‘Waar krijg ik energie van?’, ‘Wat zou ik doen als geld geen rol zou spelen?’ en ‘Wat doe ik het liefste in mijn vrije tijd?.’ Net zo makkelijk is het om gratis testen op internet te doen. Op deze manier krijg je beter inzicht in jouw wensen en krachten.

Gratis beroepskeuzetest?

Op internet zijn er genoeg mogelijkheden voor een gratis beroepskeuzetest te vinden. Hier delen we er een paar:

Vaak krijg je de keuze tussen twee antwoorden en moet je degene kiezen die het beste bij je past. Probeer er niet te lang over na te denken en ga voor je eerste ingeving. En onthoud: je hebt er dus niets aan als je de test invult met antwoorden over hoe je wil zijn, in plaats van hoe je echt bent.

Persoonlijkheidstest

De vraag: ‘welke baan past bij mij’ kun je ook beantwoorden door een persoonlijkheidstest te doen. Die geeft je een gedetailleerde beschrijving van wie je bent en waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Aan de hand van je persoonlijkheidstype leer je waar je krachten liggen en welke carrière goed bij je zou passen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.