Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 22 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Amerika naar code groen: 8 Nationale Parken zonder overtoerisme

Reizen naar Amerika mag bijna weer. Vanaf november is het code groen, en worden zakentrips en toeristische reizen van buitenaf weer toegestaan. Daarbij is de quarantaineplicht (voor gevaccineerden) vanaf vandaag al afgeschaft. De tickets vliegen al over toonbank, maar hoe mijd je de plekken met overtoerisme? Acht relatief onbekende Nationale Parken waarin het antwoord schuilt.

We kennen allemaal Yellowstone National Park, Yosemite, Rocky Mountains en Grand Canyon. Ze behoren zonder uitzondering tot de mooiste plekken op deze wereld, maar kampen op sommige plekken ook met overtoerisme. Weet dat Amerika ook nog goed bewaarde geheimen heeft.

Nationale Parken in Amerika zonder overtoerisme

Als er één land is dat trots is op zijn Nationale Parken, dan is het Amerika. Dat merk je als je erdoorheen rijdt, countrymuziek luistert en de Netflix-documentaire National Parks Adventure kijkt. Acht minder bekende, maar zeker niet minder mooie natuurgebieden in de Verenigde Staten.

1. Big Bend National Park, Texas

Texas is meer dan cowboys en rednecks met nationalistische vlaggen. Met zijn verrassende veelvuldigheid aan landschappen is het de perfecte staat om doorheen te cruisen in een oude Amerikaan. Grenzend aan de staat New-Mexico vind je Big Bend National Park. Dit is het grootste beschermde gebied van de Chihuahua-woestijn. De rijke ecologie bestaat uit meer dan 1.200 plantensoorten, 450 soorten vogels, 56 soorten reptielen en 75 soorten zoogdieren. Een van de hoogtepunten is Santa Elena Canyon, de kloof die je hierboven op de foto ziet.

2. Sequoia National Park, Californië

Van alle nationale parken in Amerika werd alleen Yellowstone National Park eerder opgericht dan Sequoia National Park. Het park dankt zijn naam aan de mammoetbomen dan wel sequoia’s die er groeien. Je treft er ook de boom met het grootste volume ter wereld: de General Sherman Tree. In 2002 is het volume geschat op 1.486 m³. De boom zou 2.200 jaar oud zijn en is 84 meter hoog. Naast deze boom staan nog vier van de tien grootste bomen ter wereld in het Giant Forest.

3. Gates of the Arctic National Park and Preserve, Alaska

Van alle Nationale Parken in Amerika is Gates of the Arctic National Park and Preserve het meest noordelijk gelegen. Juist, in Alaska. Het Nationaal Park bestaat uit een labyrint van valleien, ruige bergen met gletsjers, bossen en door wilde rivieren doorsneden toendra’s. Je treft er kariboes, elanden, dunhoornschapen, muskusossen, wolven en grizzlyberen. Zowel ‘s zomers als ‘s winters een niet normaal mooie wereld.

4. Congaree National Park, South Carolina

Het Congaree National Park in South Carolina omvat de laatste grote hardhoutbossen van de Verenigde Staten en is een walhalla voor vogelspotters. Andere aanwezige dieren zijn onder meer rode lynxen, herten, wild zwijnen en coyotes. Het park wordt vooral bezocht vanwege het netwerk aan hiking trails, de kanoroutes en mogelijkheden om vogels te spotten.

5. Channel Islands National Park, Californië

Channel Islands National Park beschermt vijf van de acht Channel Islands; San Miguel, Santa Rosa, Anacapa, Santa Barbara en Santa Cruz. Meer dan 2.000 soorten planten en dieren leven in, als je het ons vraagt, een van de meest bijzondere Nationale Parken van Amerika. Dieren die verspreid over de eilanden leven zijn onder meer de gevlekte skunk, bedreigde eilandvos, zeehond, Californische zeeleeuw, eilandnachthagedis, bruine pelikaan, kerkuil en blauwe vinvis. Laatstgenoemde is het grootste dier op aarde.

6. Great Sand Dunes National Park, Colorado

Ken je de Kale Duinen in Appelscha? Verhef dat natuurgebied tot de macht 10 en je hebt Great Sand Dunes National Park. Sommige zandduinen zijn hoger dan 230 meter en behoren tot de hoogste van Noord-Amerika. Op de achtergrond zie je besneeuwde bergtoppen, wat het tot een van de meest surrealistisch ogende Nationale Parken van Amerika maakt. De Sahara en de Alpen ineen. ‘s Nachts zie je, net als in Appelscha overigens, krankzinnig heldere sterrenhemels.

7. Crater Lake National Park, Oregon

Crater Lake National Park omvat 741 vierkante kilometer rondom de verwoeste stratovulkaan Mount Mazama, inclusief het kratermeer Crater Lake. Dit kratermeer is circa 7.700 jaar geleden ontstaan bij een krachtige vulkanische uitbarsting. Hoogste punt van het park is de 2.722 meter hoge vulkaan Mount Scott.

8. Petrified Forest National Park, Arizona

Van alle Nationale Parken in Amerika heeft de tand des tijds hier misschien wel het meest toegeslagen. Petrified Forest National Park, in het noordoosten van Arizona, is bekend door de vele versteende bomen die zich in het park bevinden en opvallend gekleurd zijn. Ook zijn er talloze andere fossielen gevonden, zowel van planten als dieren. Nu bestaat het park voornamelijk uit een woestijnlandschap. Dit was 225 miljoen jaar geleden totaal anders. Grote bossen met enorme sequoia’s bedekten laaggelegen moerasgebieden. Naar men vermoedt heeft een grote vulkaanuitbarsting dit gebied uiteindelijk verwoest, uiteindelijk resulterend in een bizar landschap.

Meer informatie over deze relatief onbekende Nationale Parken in de Amerika (en ook over de rest) lees je op de website van National Park Service, een Amerikaans federaal agentschap dat bevoegd is met het beheer van alle Nationale Parken in de Verenigde Staten.

Nederland heeft er ook genoeg

Blijf je voorlopig toch liever nog in eigen land? Bekijk in dit artikel het overzicht van alle Nationale Parken die Nederland rijk is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.