Stijn Kuster
Stijn Kuster Reizen 22 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

China onthult ‘s werelds snelste trein die zweeft boven de rails

Het staatsbedrijf China Railway Rolling Stock Corporation heeft ‘s werelds snelste Maglev-trein onthuld. Met een topsnelheid van 600 kilometer per uur zegt China het snelste grondtransport ooit in handen te hebben.

Naast dat de trein erg snel is, zorgt het voertuig ook voor minder geluidsoverlast en vergt het pijlsnelle vervoersmiddel minder onderhoud dan andere hogesnelheidstreinen. Dit komt doordat de Maglev gebruik maakt van magnetische straling en als het ware boven de rails zweeft.

Met de snelste trein ter wereld door China

Deze Maglev-treinen bestaan al zo’n twintig jaar in China, maar worden toch nog weinig ingezet. Op dit moment is er een lijn commercieel actief: van Shanghai’s Pudong Airport naar Longyand Road-station. Op dit traject halen treinen snelheden tot wel 430 kilometer per uur. De net onthulde recordtrein kan dus nog 170 kilometer per uur sneller.

Reizen met de snelste trein ter wereld scheelt forenzen en reizigers natuurlijk veel tijd. Bouw je bijvoorbeeld een dergelijke lijn tussen Peking en Shanghai, dan leg je de reis van 1.000 kilometer met de Maglev in 2,5 uren af. Op dit moment doen de hogesnelheidstreinen in China er zo’n 5,5 uren over. Met het vliegtuig reis je in 3 uren vanaf Peking naar Shanghai.

Brede interesse voor Maglev-treinen

Shanghai en Chengdu zijn volgens Reuters bezig met onderzoek of de nieuwe Maglev-lijn in en rondom de stad kan worden aangelegd. Maar ook buiten China wordt gekeken naar de inzet van de trein.

Waarom China ingrijpt in het massaal minen van cryptocurrencies

Vijftien jaar geleden werden de eerste ‘Transrapids’ in Duitsland getest. Maar na een ongeluk tijdens een proefrit in 2006 zijn alle testen destijds gestaakt. In landen als Japan, Zuid-Korea en China werken (staats)bedrijven nog wel aan een magneetzweeftreinen. In sommige gevallen is de trein zelfs al in gebruik.

Meer geïnteresseerd in een treinreis door Europa? Check dan deze drie prachtige treinreizen, als medicijn tegen vliegschaamte.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.