Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 11 mei 2024
Leestijd: 1 minuut

De uitstoot én prijs van een treinreis vs. vliegreis naar Berlijn

Veel mensen reizen van Amsterdam naar Berlijn. Maar wat is nou minder belastend voor je portemonnee en het milieu, de trein of het vliegtuig? We leggen de vliegreis naast de treinreis en kijken naar de goedkoopste opties én de uitstoot per persoon.

Het is leuker om met de trein naar Berlijn te reizen dan met het vliegtuig. Lekker en in het café van de ICE Erdinger Weißbräu drinken en je bent er zo. Maar dat komt dan door de gezelligheid, want een treinreis van Amsterdam naar de Duitse hoofdstad doe je op zijn snelst in een kleine 6 uren, maar de gemiddelde reistijd is 7,5 uren. Ter vergelijking: in Japan leg je deze afstand af in 2 uren af.

Treinreis van Amsterdam naar Berlijn in prijs en uitstoot

Goedkoopste enkeltje: 38 euro
Uitstoot: 9 kg CO2

De goedkoopste optie bij NS International voor een treinticket van Amsterdam naar Berlijn is nu 38 euro. In veel gevallen is er geen overstap nodig en duurt de reis 6 uren en 29 minuten. Per persoon is de gemiddelde uitstoot 9 kg CO2. Je kunt ook vanuit Rotterdam (38 euro / 9kg CO2), Utrecht (38 euro / 9kg CO2), Groningen (50 euro / 9kg CO2) en Maastricht (50 euro / 11kg CO2) naar Berlijn met de trein. Qua reistijd verschilt het allemaal niet zoveel.

Vliegreis van Amsterdam naar Berlijn in prijs en uitstoot

Goedkoopste enkeltje: 69 euro
Uitstoot: 117 kg CO2

Met een vliegtuig stoot je uiteraard meer uit dan met de trein. En tegenwoordig is het goedkoopste vliegticket van Amsterdam naar Berlijn zelfs duurder dan het goedkoopste treinticket. Een positieve ontwikkeling. Voor de goedkoopste enkele vliegreis van dit moment betaal je 68 euro. De gemiddelde uitstoot per persoon is in dit geval 117 kg CO2.

Langste treinreis ter wereld

Eigenlijk is 7 uren met de trein helemaal niet lang. Check de langste treinreis ter wereld, die verrassend betaalbaar is.

Treinofvliegreis.nl

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.