Felix Decavel
Felix Decavel Voetbal 28 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

China censureert WK 2022 in Qatar om absurde reden

China neemt niet deel aan het WK 2022 in Qatar. Desondanks is het voetbalfestijn een welgekomen afleiding voor de vele Chinezen die, zonder mondkapje, de straat opgetrokken zijn in protest tegen de draconische corona-maatregelen. Toch heeft de Chinese overheid een manier gevonden om hen ook via het toernooi de mond te snoeren.

Het WK in Qatar telt al meer controverses dan speeldagen inmiddels. En dan hebben we het niet eens over alle heisa rond het spelletje zelf. De One Love-armband dragen kost een gele kaart en bier nog een hoop meer. In ieder geval zal het deze Chinese arbeiders een worst wezen.

Al dagenlang breken er in China protesten uit tegen de uiterst strenge corona-maatregelen die nog steeds van kracht zijn. Zonder mondkapje mag je de straat niet op. En de frustratie van de Chinezen zal alleen maar toenemen wanneer ze de uitzinnige supporters op het WK in Qatar zien. Zonder mondkapje. Of niet?

China censureert WK in Qatar

Op Twitter zijn beelden opgedoken die de gemoederen in China alleen maar zullen oplaaien. Nou ja, mocht het social media-platform niet verboden zijn tenminste. De Chinese staatstelevisie zendt het WK in Qatar uit met een bewuste vertraging van 32 seconden. Op die manier hebben de werkmieren van Xi Jinping net genoeg tijd om beelden eruit knippen van supporters die geen mondkapje op hebben.

In plaats daarvan worden stukjes erin gemonteerd van coaches of spelers aan de zijlijn van het WK in Qatar. Hierboven zie je hoe een close-up van juichende Kroatische fans vervangen is met een beeld van de Canadese bondscoach. En ook bij de Canadese supporters mag de lach er niet vanaf vanaf.

‘Beelden zonder mondkapje extra olie op het vuur’

Volgens de BBC zouden beelden van supporters zonder mondkapje tijdens het WK in Qatar extra olie op het vuur van de protesten gegooid hebben. Maar deze absurde censuur vanuit de Chinese overheid zou het ook wel eens extra kunnen aanwakkeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.