Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 20 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze Emmy-winnaar over cheerleaders is dé docu-serie van nu

Seizoen 2 van de met Emmy Awards overladen serie Cheer staat sinds een week op Netflix, en behoort in Nederland tot de best bekeken films en series van dit moment. De ongepolijste blik op professionele cheerleaders laat je kennismaken met een geheel nieuwe wereld, die uiteraard ook een schaduwkant heeft.

Het unieke aan goede docu-series is dat onderwerpen waar je je nog nooit in hebt verdiept onverwacht verslavend kunnen zijn. Zo hadden we ons voor Wild Wild Country nog nooit in de Bhagwan verdiept. En voor Cheer nog nooit in Cheerleaders. De overeenkomst: je zit met open mond te kijken naar de wantoestanden in iets dat van buitenaf zo onschuldig oogde.

Cheer seizoen 2 op Netflix

De serie Cheer gaat over de professionele cheerleaders van het Navarro College uit Corsicana in de Verenigde Staten. In seizoen 1 sta je versteld van het niveau en trainingsarbeid van de dansende meisjes en jongens bij sportwedstrijden. Zonder meer professionele atleten, vergelijkbaar met topsporters. Je volgt ze tijdens hun seizoen, waarbij ze net als in de sportwereld strijden voor een kampioenschap.

De schaduwkant in het eerste deel van de Netflix-serie schuilde vooral in drank- en drugsproblemen onder meisjes die vanuit een laag milieu vanuit het niets in een andere wereld terechtkwamen. De aandacht, roem en vele uren arbeid zijn voor sommigen simpelweg te veel. Coach en ‘tweede moeder’ Monica Aldama is een van de leidende figuren in de documentaire. Maar in seizoen 2 van Cheer neemt de serie een heel andere wending.

Cheerleaders, strijd en een seksschandaal

Nu staat onder meer het seksschandaal rond Jerry Harris, in seizoen 1 nog een van de smaakmakers, centraal. Hoe gaat het team hier mee om? En dan is er ook nog eens COVID-19, dat tijdens de opnames van Cheer 2 de wereld in zijn greep hield.

Gelukkig is er meer dan de schaduwkanten. Ook de strijd om het cheerleaders-kampioenschap tussen het Navarro College en het Trinity Valley Community College vormt nog altijd een rode draad. Cheer seizoen 2 is weer een transparante kijk in een wereld die we hier in Nederland en de rest van Europa totaal niet kennen.

Cheer seizoen 2 is nu te zien op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.