Redactie
Redactie Films & Series 19 mei 2018

De 13 beste Netflix documentaires van 2018 tot nu toe

Met The Last Dance komt er op Netflix een veelbelovende, 10 uren durende documentaire over Michael Jordan aan. Maar dat is pas in 2019. In 2018 zijn er ook al geweldige documentaires verschenen, zowel Netflix Originals als aangekochte docu’s. Operation OdessaIcarusWild Wild Country; we hebben de beste Netflix documentaires van 2018 tot nu toe op een rij gezet.

1.Wild Wild Country (Netflix Original)

Tijdens Icarus zat je 121 minuten met je mond open van verbazing, bij Wild Wild Country doe je dat zes afleveringen lang. Deze documentaire gaat over de Bachwan-beweging, rond Bhagwan Sri Rajneesh (Osho), die zich baseerde op een veelheid aan spirituele en godsdienstige bronnen en invloeden.

De beweging zette zich af tegen de bestaande religieuze, maatschappelijke en politieke orde. Sommigen noemden het een sekte. Feit is dat de beweging nogal zijn doel voorbij schoot en wel heel rare acties begon te ondernemen. Wild Wild Country vertelt dit verhaal in zes delen aan de hand van echte leden en vooraanstaande figuren uit de Bachwan-beweging. Waaronder artsen, advocaten en andere hooggeleerden, maar ook veel gekkies. Sheela (Ma Anand Sheela), onthoud die naam. Bizar dat dit verhaal nu pas zo uitgebreid wordt verteld.

2. Icarus

Twee opties. 1: je hebt Icarus al gezien en vertelt iedereen dat ze deze geniale documentaire op Netflix ook moeten zien. 2: je hebt Icarus nog niet gezien en krijgt van iedereen te horen dat je die echt eens moet zien. En terecht, want de documentaire is geniaal. 121 minuten lang zit je met je mond open van verbazing.

De Amerikaanse amateurwielrenner Bryan Fogel wil voor een documentaire testen wat doping nou echt doet met het lichaam en prestaties en hoe makkelijk je tests kunt manipuleren. Via via belandt hij bij Dr. Grigory Rodchenkov, een wetenschapper en klokkenluider. Vanaf dat moment neemt de documentaire een wending en raakt Bryan Fogel betrokken bij een extreem groot dopingschandaal. Grigory Rodchenkov is een geniale gek, die zo uit een serie als Fargo zou kunnen komen. Maar alles is echt. Verder verklappen we niets. Absolute must-see!

3. Evil Genius (Netflix Original)

Een pizzabezorger berooft een bank met een bom om zijn nek. Klinkt als Homeland op steroïde, maar niks is minder waar: het is gewoon een waargebeurd verhaal. Lees ook: ‘5 true crime-series die je niet mag missen’.

4. Mercury 13 (Netflix Original)

In 1961 werd na strenge tests een kleine groep geschoolde vrouwelijke piloten gevraagd een stap opzij te zetten. Alleen mannen werden geselecteerd voor een ruimtevlucht. De documentaire Mercury 13 geeft de dertien onbezongen heldinnen eindelijk de verdiende credits voor hun bijdrage aan de ruimtevaart.

5. How The Beatles Changed The World

The Beatles is de meest invloedrijke popband ooit. Niet alleen op muzikaal vlak, maar ook op sociaal en cultureel gebied. De documentaire How The Beatles Changed The World laat zien wat de impact van de Britse band was en nog steeds is. Niet de eerste sterke muziekdocumentaire op Netflix. Bekijk hier onze top 7 documentaires over muziek.

6. Take Your Pills (Netflix Orginal)

In een competitieve wereld biedt een middel als Adderall studenten, atleten, programmeurs en anderen een manier om beter en sneller te presteren. Maar tegen welke prijs? En helpt het wel echt. Interessante Netflix Original voor iedereen met een interesse voor dubieuze middelen die tussen drugs en medicijn in liggen.

7. Dirty Money (Netflix Original)

Van wurgleningen tot auto’s waarmee is gesjoemeld vanwege uitstoottests: deze zesdelige documentaireserie onderzoekt schaamteloze voorbeelden van hebzucht en corruptie in bedrijven. Als je nog vertrouwen had in de wereld, dan is dat na de documentaire Dirty Money te hebben gekeken voorgoed verdwenen.

8. AlphaGo

Voor iedereen met interesse in kunstmatige intelligentie (AI) en verrassende documentaires: AlphaGo is jouw ding. Go is een ingewikkeld bordspel, voor de documentaire AlphaGo vormt het de achtergrond voor het gevecht tussen kunstmatige intelligentie en de mens. Kijken!

9. Best of Enemies

Niet de bekendste uit dit rijtje, wel een van de meest interessante. Politici verdienen hun geld deels met geschreeuw naar elkaar en andere rare capriolen die we in de volksmond scharen onder een debat. Best of Enemies gaat tussen het meest intellectuele conflict ooit, die tussen William F. Buckley Jr. en Gore Vidal. In 1968 gingen de twee intellectuelen met elkaar in debat op televisie, de rest is geschiedenis. We snappen dat deze documentaire niet bovenaan je lijstje staat, maar daar denk je naar het kijken wel anders over.

10. Chef’s Table seizoen 4 (Netflix Original)

Vergeet 24 Kitchen. Vergeet Jamie Oliver. Vergeet de beste chefkok die je kent. Chef’s Table is een vierdelige documentaire over ‘s werelds meest unieke, bizarre en lekkere gerechten. Vooral om te zien hoe de grootmeesters uit de culinaire wereld tot hun gerechten komen (soms ook gewoon per toeval), is indrukwekkend. Seizoen 4 staat sinds 2018 online.

11. Before the Flood

Leonardo DiCaprio reist de wereld over om onderzoek te doen naar de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde en maatregelen om het tij te keren. Hij praat in Before The Flood onder meer met Elon Musk en Barack Obama.

12. Operation Odessa

Operation Odessa lijkt op een sterke maffiafilm, maar is gewoon echt gebeurd. Interessante documentaire over een gangster uit Rusland, spion uit Cuba en onderwereldfiguur uit Miami. Samen komen zij tot het opmerkelijke plan om een sovjetonderzeeër als smokkelvaartuitg te verkopen aan een drugskartel.

Het begint allemaal als de Rus ‘Tarzan’ zich vestigt in Miami en daar in contact komt met de in Miami wonende gladde boy Juan Almeida. De Cubaanse spion Tony maakt het filmische trio uiteindelijk compleet. Ze schromen vervolgens niet om op het beruchte Cali-kartel af te stappen. Dit is een van de beste documentaires die je in 2018 gaat zien.

13. First Team: Juventus

Volg de gerenommeerde voetbalclub Juventus op en naast het veld, op weg naar hun zevende Italiaanse titel op rij en glorie in de Champions League. First Team: Juventus is een geweldig kijkje achter de schermen van een mondiale voetbalclub anno 2018. Je haat de club of je houdt ervan, maar deze Netflix Original is voor iedere voetballiefhebber.

Dit artikel verscheen al eerder bij onze collega’s van Froot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De 13 beste Netflix documentaires van 2018 tot nu toe
Sluiten