Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

Captain America en Bucky Barnes zijn (niet) ouder dan je denkt

The Falcon and The Winter Soldier is van start gegaan op Disney+. Sebastian Stan speelt de hoofdrol als Bucky Barnes, oftewel The Winter Soldier uit de titel. De supersoldaat van Hydra, een duistere versie van Captain America. Maak je geen zorgen: we spoilen de nieuwe Marvel-serie niet in dit artikel.

De beste man is naar eigen zeggen 106 jaar oud. Hij staat nu aan de kant van de goeieriken, maar daar gaat dus een rijke geschiedenis aan vooraf. Hoe kan het dan dat Barnes er uitziet als een dertiger en Steve Rogers als een gekreukelde oude opa? We vatten de geschiedenis van beide supersoldaten en hun leeftijden voor je samen.

Steve Rogers en Bucky Barnes

In Captain America: The First Avenger maakten we kennis met Steve Rogers, een doodnormale soldaat die dankzij het Super-Soldier Serum van Dr. Abraham Erskine uitgroeide tot supersoldaat. Tegelijkertijd werd door het kwaadaardige Hydra geëxperimenteerd op Bucky Barnes.

Een soldaat die door Hydra gevangen werd genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De krijgsgevangene werd gebruikt als testkonijn en geïnjecteerd met een variant van hetzelfde serum, dit keer afkomstig van superschurk Dr. Arnim Zola.

Nadat Captain America hem bevrijdde had Barnes niet door dat de experimerenten invloed hadden op hem. Nadat hij vervolgens een dodelijke val overleefde werd hij opnieuw gevangen genomen door Hydra, die de soldaat hersenspoelden. De transformatie tot Winter Soldier was compleet.

Anti-Oscars: Marvel-ster meermaals genomineerd voor slechtste film

Winter Soldier: ingevroren moordmachine

De moordmachine werd door de jaren heen door Hydra ingezet om verschillende black ops-missies uit te voeren. Meestal met de opdracht om een belangrijk politiek figuur geruisloos uit te schakelen. Moordmissies dus.

Een belangrijk detail is wat na elke missie volgde: het geheugen van Barnes werd elke keer weer gespoeld en zijn lichaam opnieuw ingevroren. Oftewel, wakker worden, geheime missie uitvoeren, die missie weer vergeten, en weer ingevroren worden. De Winter Soldier werd dus amper ouder.

Zo vlogen de jaren voorbij. We zijn aanbeland bij Captain America: The Winter Soldier uit 2014. De Avenger en de Winter Soldier zijn tegenpolen, met Barnes als een soort evil versie van Captain America.

Captain America en Bucky Barnes zijn (niet) ouder dan je denkt
Steve Rogers en Bucky Barnes (Afbeelding: Marvel Studios)

Belangrijk verschil

Rogers was zeventig jaar ingevroren voor hij opnieuw in actie kwam. Zowel Barnes als Rogers zagen er in The Winter Soldier ongeveer even oud uit als de laatste keer dat ze elkaar zagen, in 1945. Niet zo gek, want op een paar missies na brachten ze de volgende decennia vrijwel volledig ingevroren door.

Bucky Barnes is geboren op 10 maart 1917, Steve Rogers op 4 juli 1918. Daarmee was Barnes dus ongeveer 28 toen ze elkaar voor het laatst zagen in 1945, met het belangrijke verschil dat hij sindsdien nog talloze missies heeft uitgevoerd en ouder is geworden, waar Steve Rogers ingevroren bleef.

Dat heeft ook een flinke mentale impact gehad. Nadat Shuri (Black Panther) de laatste beetjes Hydra-hersenspoelerij uit zijn brein wist te halen, herinnerde Barnes zich opeens alle moorden die hij als The Winter Soldier door de jaren heen heeft gepleegd. Een flinke psychische klap.

Steve Rogers

Om het allemaal nog complexer te maken was Barnes ook nog eens vijf jaar lang verdwenen door Thanos. Vijf jaar die je chronologisch dus bij zijn leeftijd op kunt tellen, maar die zijn lichaam fysiek niet ouder is geworden? Lekker verwarrend allemaal. Gelukkig geeft de antiheld zelf antwoord op de vraag: hij is 106 jaar oud.

Voor we naar Endgame kijken kun je dus de conclusie trekken dat Steve Rogers in Captain America: The Winter Soldier chronologisch gezien rond de 96 was. En lichamelijk? Toen hij in 1945 ingevroren werd, was Rogers slechts 27 jaar oud. Tussen 2012 en 2018, afhankelijk van hoe je het tijdsverloop van het MCU ziet, kwam hij weer in actie. Dat maakt hem in de The Winter Soldier en de films erna rond de 35 jaar oud. Lichamelijk dan. Fysiek.

Bucky Barnes

En Barnes? Die was op dat moment ruim anderhalf jaar ouder dan zijn tegenhanger. Oftewel, rond de 98 in Captain America: The Winter Soldier. En lichamelijk? Op die vraag is er helaas geen sluitend antwoord. Vooralsnog. Het is onbekend hoe vaak en voor hoe lang Hydra hem tussen 1945 en 2012 precies heeft ingezet en opnieuw ingevroren.

Diehard fans schatten dat hij eind dertig zal zijn, lichamelijk gezien, maar daar zit een flinke foutmarge omheen. Plus: het zijn films, geen exacte wetenschap. Marvel neemt het niet zo nauw.

En Avengers: Endgame dan?

Maar daarmee is de kous niet af. Nog even geduld. Want we hebben Avengers: Endgame nog. De film waarin Steve Rogers Quantum Travel gebruikte om terug te reizen naar 1945, zodat hij een heel leven nog kon leiden met zijn grote liefde: Peggy Carter. Toen hij in 2023 terugkeerde naar de realiteit die wij kennen uit het MCU, was hij een oude man. Nee, het serum is niet de sleutel tot onsterfelijkheid, dat is duidelijk.

Dankzij een interview met Jen Underdahl, de man die verantwoordelijk was voor de special effects van Endgame, weten we ook hoe oud Steve Rogers op dat moment was. Fysiek, niet chronologisch: 106 jaar oud. Daarmee is de cirkel rond, en is de supersoldaat eindelijk fysiek ongeveer net zo oud als chronologisch.

The Falcon and The Winter Soldier

Daarmee kun je dus veilig de conclusie trekken dat Bucky Barnes tijdens The Falcon and The Winter Soldier ergens einde dertig is, fysiek, en 106 jaar oud chronologisch gezien. Steve Rogers, waar hij ook moge zijn, is op dat moment 106 jaar oud fysiek én chronologisch.

Gebruik die leeftijden echter niet voor wetenschappelijk onderzoek. Als er iemand vrolijk sjoemelt met chronologie, leeftijden en tijdlijnen, dan is het Marvel wel. Uiteindelijk zijn het ‘maar’ films. Gewoon genieten, want er zijn al genoeg zaken in het echte leven om je druk over te maken!

Marvel-fans willen Tony Stark (Iron Man) cancelen: dit is waarom

Justice League verplettert Marvel met duizelingwekkende IMDb-score

Wired

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.