Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Justice League verplettert Marvel met duizelingwekkende IMDb-score

Marvel is verslagen door Zack Snyder’s Justice League. De film dendert de top 10 van IMDb in, maar juich niet te vroeg…

Als je wilt weten of een film de moeite waard is, dan is het altijd handig om naast IMDb ook Rotten Tomatoes te checken. Op IMDb kan namelijk iedereen stemmen. De resulterende scores zijn daardoor erg gevoelig voor manipulatie.

IMDb is niet altijd te vertrouwen

Denk aan haatcampagnes, waarbij men om wat voor reden dan ook een film reviewbomben, zoals men dat zo mooi noemt, met zeer lage scores. Of juist fans die op sociale media oproepen plaatsen om een specifieke film massaal met een 10 te belonen, los van of de film in kwestie nou daadwerkelijk een 10 waard is of niet.

Op Rotten Tomatoes worden de scores van recensenten en consumenten los van elkaar gemeten. Dat geeft toch een beter beeld van hoe goed een film daadwerkelijk is, al blijft dat uiteraard altijd gedeeltelijk een subjectief iets.

Zack Snyder’s Justice League

Dat IMDb-scores niet altijd even betrouwbaar zijn, werd afgelopen week nog eens goed duidelijk. 18 maart kwam Zack Snyder’s Justice League uit, ook wel bekend als de Snyder Cut. De regisseur moest de productie van Justice League in 2017 verlaten door familieomstandigheden. Hij werd opgevolgd door Joss Whedon, die de film een totaal andere kant op stuurde. Het resultaat? Een vrij belabberde superheldenfilm.

Sindsdien smeken fans massaal op Twitter en andere sociale media om de Snyder Cut. De originele gerealiseerde visie van Zack Snyder. Inclusief petities met een duizelingwekkend aantal handtekeningen. Ze kregen uiteindelijk hun zin, na vier jaar, met nu Zack Snyder’s Justice League als resultaat. Een film van vier uur die je in Amerika op HBO Max kunt streamen. In Nederland kun je de film huren of kopen via digitale kanalen.

Marvel reageert sportief na pijnlijke nederlaag Avengers: Endgame

Betere score op Rotten Tomatoes

Nu is de grote vraag: is de Snyder Cut beter dan het ‘origineel’ ? De recensenten lijken het unaniem eens te zijn van wel. De originele Justice League scoort slechts 40 procent op Rotten Tomatoes. De nieuwe versie? Die scoort een redelijke 73 procent onder recensenten. Geen topscore, maar ook geen onvoldoende meer.

“De Justice League van Zack Snyder doet zijn titel eer aan met een uitgebreide cut die past bij de visie van de regisseur – en zou de fans tevreden moeten stellen die het in het leven hebben geroepen,” aldus de samengevatte consensus van Rotten Tomatoes.

Top 10 van IMDb, hoger dan Marvel

Niet de allerbeste superheldenfilm ooit dus, maar zeker de moeite waard. Op IMDb gebeurt er echter heel iets anders. Zack Snyder’s Justice League bestaat dankzij extreem fanatieke fans. Een enorme fanschare, die dus met petities en andere acties voor de Snyder Cut streden.

Je raadt het al: die hebben ook massaal de film een hoge score gegeven op IMDb. Het resultaat is dat Zack Snyder’s Justice League de hoogst scorende superheldenfilm sinds The Dark Knight is. Beter dan elke Marvel Cinematic Universe-film. Sterker nog: de film staat zelfs in de top 10 hoogst scorende films ooit. Op IMDb staat Zack Snyder’s Justice League in het iconische rijtje van 12 Angry Men, Schindler’s List en Lord of the Rings: Return of the King.

De hoogst scorende Marvel-films zijn Avengers: Infinity war en Avengers: Endgame, met een 8.4. De nieuwe Justice League? Die krijgt van fans een 8.9. The Dark Knight weet met een 9.0 nipt hoger te eindigen.

De boodschap moge duidelijk zijn: ja, Zack Snyder’s Justice League is het checken waard, maar nee, het is niet de beste superheldenfilm sinds The Dark Knight. En, neem in het vervolg IMDb-scores met een gezonde korrel zout…

De 10 beste Marvel films volgens IMDb en Rotten Tomatoes

Onze collega’s van WANT spraken Zach Snyder onlangs over zijn nieuwe film, en dat leverde een interessant gesprek op. Je kunt deze hieronder bekijken of hier teruglezen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.