Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 28 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

5 iconische shooting brakes die iedere liefhebber wil rijden

Een shooting brake is een unieke carrosserie-variant binnen de autowereld. Wij lichten vijf iconische shooting brakes uit.

Even voor de duidelijkheid: in tegenstelling tot wat veel mensen beweren, heeft een shooting brake niets te maken met het aantal deuren.

Vijf iconische shooting brakes

Shooting brake is een carrosserie-stijl die zijn oorsprong vond in de jaren 1890, als een door paarden getrokken wagen die werd gebruikt om schietpartijen te vervoeren met hun uitrusting en wild. De eerste auto-schietremmen werden begin 1900 in het Verenigd Koninkrijk vervaardigd. Lees hier meer over de achtergrond van dit type auto. Hieronder vijf iconische shooting brakes die iedere liefhebber wil rijden.

1. Rolls-Royce 40/50HP Silver Ghost Shooting Brake

Een auto die de essentie van deze carrosserie-variant belichaamt, is de Rolls-Royce 40/50HP Silver Ghost Shooting Brake. Begin 20ste eeuw had de doorlopende daklijn nog een belangrijke functie.

Shooting, brake, Rolls-Royce
(Afbeelding: Wheelsage)

Invloedrijke hertogen en landeigenaren konden hun geschoten wild kwijt in de achterbak en op het dak van de Rolls-Royce. Voor de geweren is zelfs een aparte opslagruimte boven de wielkasten.

2. Ferrari 365 GTB/4 Shooting Brake (Panther)

Hoewel Ferrari met de GTC4 Lusso een gloednieuwe en elegante shooting brake neerzette, is deze ex-Berlinetta misschien wel de meest bijzondere Ferrari ooit.

Shooting, brake, Ferrari
(Afbeelding: Wheelsage)

Bouwer Panther Westwinds monteerde een gesloten achterklep bij de Ferrari Daytona. Hij koos voor twee glazen vleugeldeuren, die naar boven openklappen. Onder de houten vloer zie je vier uitlaatpijpen, die de uitlaatgassen van een 4,4-liter V12 naar buiten begeleiden.

3. Volvo P1800 ES

Van de Volvo P1800 ES is de glazen achterruit wel open te klappen. Daarnaast is de Volvo de enige shooting brake in het lijstje die je relatief makkelijk tweedehands kan kopen. En dat terwijl er van de ES slechts 8.077 stuks zijn gemaakt.

Shooting, brake, Volvo
Volvo P1800 ES

Volvo noemde het model overigens geen shooting brake, maar een Combi-Coupé. Bij het model is veel gebruik gemaakt van onderdelen van de Volvo Amazon. Motor, versnellingsbak en wielophanging waren vrijwel identiek, met als gevolg een oerdegelijke en unieke Volvo, waar relatief veel onderdelen voor beschikbaar zijn.

4. Rolls-Royce Silver Spectre Shooting Brake

Minder goedkoop in aankoop en onderhoud is deze Rolls-Royce Silver Spectre. De Nederlandse ontwerper Niels van Roij toverde een Roll-Royce Wraith om tot deze shooting brake, met een dak van koolstofvezel.

Rolls-Royce, Shooting, brake
(Afbeelding: Wheelsage)

Van de Spectre worden maximaal zeven exemplaren gebouwd. Helemaal Nederlands is de conversie niet. Het Belgische bedrijf Carat Duchatelet hielp Van Roij bij het ombouwen. De prijs van de handgemaakte auto is onbekend. Een gewone Rolls-Royce Wraight kost minimaal 360.000 euro.

5. Daytona Shooting Brake Hommage

We blijven even bij de Nederlandse ontwerper. Op basis van de eerder genoemde Ferrari 365 GTB/4, ontworpen door Panther, gaat hij een nieuwe versie maken. Het exemplaar staat nog in de kinderschoenen, maar wordt echt gebouwd.

Daytona Shooting Brake Hommage The base vehicle will undergo significant design changes to almost every single body…

Posted by Niels van Roij Design on Tuesday, March 9, 2021

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.