Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Fitness 3 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

5 voordelen van calisthenics: buiten trainen op lichaamsgewicht

Loop een willekeurig park in Amsterdam door, en je ziet mensen horizontaal aan een paal hangen. Of je ziet ze zich zonder enige moeite talloze keren optrekken. Grote kans dat deze persoon calisthenics beoefent, een fysieke sport die zich richt op trainen met je eigen lichaamsgewicht. En daar word je sterk van. Heel sterk.

Trainen met je eigen lichaamsgewicht, klinkt dat bekend? Kan kloppen. Vorig jaar schreven we een artikel over functioneel trainen: trainen waarbij niet per se een fysiek doel centraal staat, maar het beter worden in bewegen. Calisthenics gaat hierin nog een stapje verder. Het is een uitdagende manier van bewegen doordat kracht, stabiliteit en mobiliteit met elkaar gecombineerd worden.

De voordelen van calisthenics

Je lichaam fit trainen met calisthenics heeft een aantal voordelen ten opzichte van de drukke sportschool.

1. Je traint buiten

We stipten het in het begin van het artikel al aan: vaak wordt calistenics beoefend in parkjes. Lekker in de buitenlucht dus. Elke sportschoolganger kan vast bevestigen dat het in de gym soms nogal benauwd kan zijn. Buiten trainen is in dat opzicht (letterlijk) een verademing. Behalve als het regent, maar dan kun je jouw training altijd nog naar de gym verplaatsen.

Er zijn in Nederland veel plekken die specifiek bedoeld zijn voor calisthenics-trainingen. Want dat deze tak van sport populair is, is duidelijk: de afgelopen 5 jaar is het aantal calisthenics-parken in Nederland vertienvoudigd. Er zijn er volgens de website CalisthenicsWorld op dit moment zo’n 320 in ons land te vinden. Hier vind je een park bij jou in de buurt.

2. Goed voor je weerstand

Jouw weerstand profiteert van veel buiten zijn. Zo neemt jouw lichaam bijvoorbeeld meer vitamine D op als je in het zonnetje traint dan wanneer je dat binnen doet.

3. Je hebt geen dure fitnessapparatuur nodig

Geen dumbbells, geen barbells, geen apparaten, geen bankje, geen squatrek. Om calistenics te beoefenen, heb je in principe alleen jouw eigen lichaam nodig. Oké, een stang om je op te trekken is een fijne toevoeging aan je training. Maar heb je die niet? Ook met air squats, burpees en sit-ups kun je een goede training in elkaar zetten.

4. Het is goedkoop

Een optelsommetje: je traint niet in een gym en hoeft geen dure fitnessapparatuur aan te schaffen, dus het kost je geen rooie cent. Het enige waar je wat geld voor neer moet leggen, is sportkleding. Maar die heb je vast ook al in je kast liggen.

5. Ook voor beginners

Ben je een beginner op gebied van sport? Ook dan is calestenics geschikt voor jou, want je hebt oefeningen voor elk niveau. Lukt een pull-up nog niet? Focus dan eerst op een air sqaut of een sit-up, en werk later toe naar een pull-up. Kun jij je juist al tien keer optrekken? Dan zijn er nog genoeg andere uitdagende oefeningen te bedenken. Kortom: deze sport is voor ieder niveau.

Zo start je met calisthenics

Enthousiast geworden over deze manier van je lichaam trainen op eigen lichaamsgewicht? Je kunt natuurlijk direct naar het park rennen om daar een paar pull-ups te doen, maar je kunt je beter nog laten inspireren door een trainingsschema voor beginners.

Wij raden de video’s van de Nederlandse broertjes Michael en Yannick aan. Zo’n vijf jaar geleden maakten zij de switch van krachttraining naar calisthenics. Nu helpen ze mensen met dezelfde ambities.

Nog een laatste belangrijke kanttekening: ook bij deze manier van trainen zijn slaap en eten ontzettend belangrijk om je spieren te laten herstellen. Focus daarom op eiwitrijke maaltijden, pak minimaal 8 uur slaap en train niet iedere dag. Zo herstellen je spieren het snelst, en ben jij weer klaar voor een nieuwe workout zonder vervelende blessures.

6 fabels over krachttraining om zo snel mogelijk te vergeten

CalestenicsWorldMen's Health

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.