Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 25 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit kost het om een Bugatti Chiron te onderhouden

Mening autoliefhebber droomt van een Bugatti. Slechts voor een enkeling is zo’n extreem dure hypercar weggelegd. Manners Magazine duikt in de prijslijsten en internetgeruchten en laat zien wat het kost om een Bugatti Chiron Pur Sport te onderhouden. Want ook al krijg je deze wagen gratis, dan nog steeds is-ie onbetaalbaar.

Een Chiron is in veel opzichten niet te vergelijken met een normale auto als een Volkswagen Golf. Het onderhoud van een hypercar is niet alleen duurder, er moeten ook onderdelen vervangen worden die bij jouw auto niet eens in het onderhoudsboekje worden genoemd.

Klein onderhoud even duur als een nieuwe Volkswagen Polo

Een Bugatti Chiron Pur Sport kost zo’n 3,6 miljoen dollar (in Nederland 3,2 miljoen euro exclusief belastingen). Zelfs in verhouding tot dit bedrag vallen de onderhoudskosten niet mee. Je koopt voor een klein onderhoudsbeurtje een nieuwe Volkswagen Polo.

Bugatti, onderhoud, Chiron Pur Sport
De Bugatti Chiron Pur Sport (Afbeelding: Wheelsage)

Elke 14 maanden of 10.000 mijl (zo’n 16.000 kilometer) moeten de vloeistoffen als motorolie en remvloeistof ververst worden. Zo’n onderhoudsbeurt kost bij de Bugatti Chiron naar verluidt 24.952 dollar (23.229 euro).

Pijnlijk foutje ontdekt in peperdure Bugatti Chiron Pur Sport

Ook moet je de wielen van carbon vervangen. Niet zozeer omdat ze versleten zijn, maar om veiligheidsredenen moeten de velgen perfect zijn. Het vervangen van de wielen, zonder banden, kost 49.904 dollar (46.456 euro). Wil je ook nieuwe banden, dan ben je voor een set van vier Michelin Pilot Sport Cup 2 TR-banden 41.919 dollar (ruim 39.000 euro) kwijt. Ga je voor de ‘standaard’ banden dan ben je 7.432 euro kwijt voor vier stuks.

Wat kost het om een een Bugatti Chiron Pur Sport te onderhouden?

Hoewel je waarschijnlijk niet vaak de velgen van je auto hoeft te vervangen, behoren banden en vloeistoffen tot het onderhoud van iedere auto. Opvallender is echter dat Bugatti ook de brandstoftank en turbo’s als ‘slijtageonderdeel’ ziet.

Alles bij elkaar opgeteld, heb je over vier jaar (48 maanden) minimaal drie olieverversingen, twee velg-/bandwissels, een set remmen (schijven/remklauwen), motortuning, vier nieuwe turbo’s, nieuwe luchtkanaalkoelers en een brandstoftank nodig. Dit betekent dat de totale kosten ongeveer 407.577 euro bedragen exclusief belastingen, arbeidskosten, transport- en reiskosten.

En dan hebben we het nog enkel over onderhoudskosten. Met een gemiddeld verbruik van 26,2 liter op 100 kilometer, torenhoge wegenbelasting en onbetaalbare verzekering, kost vier jaar Bugatti Chiron Pur Sport rijden al gauw meer dan een half miljoen euro.

Prijzen is dit artikel zijn niet bevestigd door Bugatti.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.