Dennis Mons
Dennis Mons Stijl 25 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

5 makkelijke make-up tips voor mannen

Dat niet veel mannen make-up dragen is een feit, maar zelfs met een kleine touch-up zie je er ongetwijfeld wat beter uit als je twijfelt over je uiterlijk. Of als je er gewoon cool uit wil zien. We delen een paar simpele tips.

Het is geen schande dat je ‘s ochtends in de spiegel kijkt en denkt ‘manmanman, wat zie ik eruit’. En het is niet gendergebonden om dat wel of niet op te lossen met wat simpele make-up-trucjes, die je eruit laten zien alsof je herboren bent. Daarvoor hoef je echt niet klooien met lippenstift en rouge, wees gerust. Nou ja, tenzij je dat wilt. Ook prima.

Make-up voor mannen was doodnormaal

Er rust een stigma op make-up voor mannen. Zogenoemde rechtgeaarde kerels vinden make-up maar ‘gay’ of voor travestieten. Een curieus gegeven, aangezien mannen al rond 3000 v. Chr. make-up gebruikten in China en Japan. Het was zelfs een statussymbool.

Er zijn ook talloze afbeeldingen van Egyptische farao’s die gebruik maakten van make-up. De welbekende zwarte randen om de ogen waren niet alleen om te laten zien dat de heren status hadden, ook wilden ze daarmee een ode brengen aan katten (verheven dieren in die tijd). Het was daardoor juist een teken van mannelijkheid.

make-up egypte Toetanchamon
Een van de gereconstrueerde schatten op de tentoonstelling Toetanchamon (Afbeelding: ANP)

Dit werd ook door mannen in Europa overgenomen. Tot aan de 18e eeuw droegen zij make-up om verschillende redenen. Soms uit traditie, soms omdat ze het leuk vonden. Totdat Koningin Victoria het een ‘walgelijke uitvinding’ vond en het associeerde met de duivel. Daarna werd make-up gezien als een ‘vrouwelijk’ ding.

Tips om jezelf op te maken

Dat wil niet zeggen dat we vandaag de dag niet opnieuw make-up mogen dragen (zoals veel filmsterren en andere beroemdheden kunnen beamen) of zelfs gewoon aan basisverzorging mogen doen. Mannen worden daar dus niet vrouwelijker door. En ook dat zou niet erg zijn, waren we maar wat vrouwelijker. Daarom hebben we wat handige tips.

1. Cleanser/Face Wash

Begin bij de basis. Even los van het feit dat je eventueel foundation kunt gebruiken om plekken te verdoezelen, is een schone huid in eerste instantie belangrijker. Vooral onder de ogen is dat van belang. Je voelt je er meteen schoner en beter door. Gewoon even met een wattenschijfje met eventueel een reinigingsmelk over je gezicht, voordat je gaat pitten. Je zal versteld staan hoeveel smoezeligheid ervan afkomt.

2. Foundation of concealer make-up

Je ziet er niet elke dag puik uit (uitzonderingen daargelaten). Dus een klein beetje foundation of concealer, over bijvoorbeeld een pukkel of gewoon je wallen, doet wonderen. Maar tenzij je eruit wilt zien als Edward Cullen in Twilight (mag prima trouwens), gebruik dan geen concealer met woorden als ‘schijnend’ of ‘schitterend’. Dat soort make-up valt namelijk op onder bepaalde lichtbronnen.

En toch, geloof ons (die wel eens in een studio hebben gezeten), als je het goed doet, snoept het jaren van je leeftijd af. Maar wil je eruitzien als Gerard Joling of Dries Roelvink? Nou goed, klodder maar aan.

3. Moisturize

Letterlijk het makkelijkste om te doen: moisturize (vochtinbrengende crème). Gebruik dit om je nek te hydrateren. En nee, niet druipend nat. Maar geef je huid wat rust. Die neemt de moisturizer op en ‘verkreukelt’ dan minder.

4). Beetje guyliner

Drie van de beroemdste voorbeelden van mannen die guyliner gebruiken zijn Johnny Depp, Jared Leto en Robert Smith van The Cure. Als je dan toch een beetje wil opvallen als je op stap bent, en je je mooie ogen wil showen: tikkie eyeliner doet wonderen. Of guyliner, zo u wilt.

make up Johnny Depp nieuwe vriendin
Schoolvoorbeeld van hoe guyliner werkt (Afbeelding: Getty Images)

5). Lippenbalsem

Evenzo makkelijk als moisturizer, maar een stuk goedkoper: lippenbalsem. Hou dit goedje gewoon altijd op zak. Niemand zit te wachten op twee roestige rupsen onder je neus. Het kost geen drol (hoewel) maar het zorgt ervoor dat je er niet uitgedroogd uitziet. Zeker niet in combinatie met bovenstaande tips.

Toegegeven: er zijn ook mannen die juist zweren bij géén lippenbalsem. Door het gebruik van lippenbalsem, heb je uiteindelijk lippenbalsem nodig. Maar wil je jouw lippen accentueren, dan is het helemaal geen slecht idee. Je hebt ook lippenbalsem met een tint.

Opgemaakte beroemdheden

En nee, make-up bij mannen hoeft niet per se op te vallen. Bij deze mannelijke beroemdheden had jij het waarschijnlijk nog niet door.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.