Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 9 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Bier, voetbal en Banksy: Bristol is de stad voor je vriendenuitje

Vergeet de toeristenfiles in Londen. Bristol, de thuisstad van Banksy, is the place to be voor een unieke stedentrip in Engeland. Deze stad aan de rivier Avon heeft outdoor-mogelijkheden in de natuur, hippe restaurants, traditionele Engelse pubs, voetbal en heel veel street-art.

Net als Sheffield, een stad met een vergelijkbaar karakter, is dit de ultieme plek voor een vriendenuitje. Voor de vorm even de natuur in, voetbal en street-art kijken, bier drinken en pubfood eten. Meer heeft een groepje vrienden niet nodig. Bovendien ben je er vanuit Amsterdam in een paar uurtjes met de trein.

Vijf redenen om Bristol bezoeken

1. Hometown van Banksy

Bristol is de street-art hoofdstad van Groot-Brittannië en misschien wel van de wereld. Banksy is al jaren een beroemd kunstenaar wiens werken voor honderdduizenden euro’s geveild worden, maar ooit was het een van die tieners in de straten van Bristol met een spuitbus in de handen.

stedentrip, bristol
Een van de Banksy’s in Bristol (Afbeelding: Manners)

Door de jaren heen zijn er veel Banksy-werken op de muren verschenen en weer weggehaald. Maar er zijn meer kunstenaars in dit graffiti-bolwerk. Een Street-Art Walking Tour in deze stad is een must. Rugtas vol met bier en gaan.

2. Hiken en mountainbiken

Bristol is de stad bij uitstek om een cultureel reisje te combineren met een actieve trip. De stad is opvallend groen en als je Bristol verlaat, betreed je een waar outdoor-walhalla.

abseiling, bristol, stedentrip
Abseilen op de Avon-kloof (Afbeelding: Visit Bristol)

Vanuit de stad heb je verbinding met 29 hiking trails en verschillende mountainbike- en hardlooproutes. Naast fietsend of lopend de countryside ontdekken, kun je ook abseilen bij de Avon-kloof of kajakken in de rivier Avon, die door Bristol loopt.

3. Hippe restaurants, bier en pubfood

In Engeland kunnen ze meer dan alleen ontbijt maken. Bristol heeft zich in de afgelopen jaren behoorlijk ontwikkeld op culinair vlak. Hippe restaurantjes zonder pretenties zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten, net als marktjes met street-food en koffiebarretjes.

bristol, stedentrip, street-art, banksy
Bij The Albion kun je terecht voor uitstekend pubfood (Afbeelding: The Albion)

Toch gaat er in de stad van Banksy niets boven de klassieke pubfood met een pint. Tip van Manners: ga op de vroege zondagmiddag naar The Albion in de coole wijk Clifton. Bestel hier het gerecht Roast topside of beef, roast potatoes, vegetables, Yorkshire pudding & gravy naast een groot glas bier. Hopelijk staat er dan ook nog voetbal op.

4. Voetbal, maar dan écht

Een echte voetballiefhebber heeft het miljardenspektakel dat de Premier League heet wel gezien. Veel leuker is het om een wedstrijd te bezoeken in de Football League Championship, de op één-na-hoogste divisie in het Engelse voetbal.

Hier proef je de Engelse voetbalsfeer van weleer. Bristol City FC, opgericht in 1897, speelt in deze competitie. De sfeer is onbetaalbaar, een kaartje gelukkig niet.

SS Great Britain

De meeste toeristen vind je wellicht bij de SS Great Britain, in 1845 het eerste ijzeren schip dat op stoom de Atlantische Oceaan is overgestoken. Ach, als je er toch bent: prima passieve bezigheid na een dagje hiken en bier drinken.

SS Great Britain, stedentrip, bristol
SS Great Britain (Afbeelding: AFP)

Het schip deed dienst als lijndienst tussen Bristol en New York en is nu een museum met wisselende tentoonstellingen. Eigenlijk moet je hier ook even naartoe als je in Bristol bent.

Banksy zelf was afgelopen zomer ook op vakantie. Bekijk in dit artikel het spoor aan geniale street-art dat hij achterliet tijdens zijn roadtrip langs de Britse kust.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.