Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Oekraïne gaat Bitcoin legaliseren, maar wat betekent dit?

Net na de invoering van Bitcoin als betaalmiddel in El Salvador, gaat Oekraïne de digitale munt legaliseren. Dat meldt CNBC. Wat betekent dit?

Even voor alle duidelijkheid: Bitcoin legaliseren is iets anders dan de digitale munt accepteren als betaalmiddel, zoals deze week in El Salvador gebeurde. Wel is Oekraïne ver met een digitale munt vanuit de centrale bank.

Bitcoin wordt legaal in Oekraïne

Het parlement in Oekraïne heeft zo goed als unaniem gestemd voor een wet die Bitcoin en andere cryptocurrencies legaliseert en reguleert. Alleen president president Volodymyr Zelensky moet het wetsvoorstel, dat in 2020 al in gang werd gezet, nog goedkeuren. Maar dat is volgens Kyiv Post een formaliteit. Dat idee wordt aangesterkt door zijn recente staatsbezoek in Amerika, waar hij sprak over de opbloeiende IT-markt en juridische innovatie op het gebied van crypto.

De legalisatie houdt in dat Bitcoin en andere crypto’s nu gereguleerd worden. Het wetsvoorstel moet bezitters van digitale valuta beschermen tegen fraude. Daarnaast wordt de crypto-markt vanaf 2022 in Oekraïne opengesteld voor bedrijven en investeerders. Dat terwijl er eerst juist agressief werd opgetreden tegen bedrijven die zich bezighielden met cryptocurrencies. Zonder aanwijsbare argumenten werd bij bedrijven bijvoorbeeld regelmatig dure apparatuur in beslag genomen. De legalisatie is dus een behoorlijke ‘game changer’ in het land met een inwoneraantal van zo’n 45 miljoen.

E-Hryvnia: pilot voor eigen CBDC

Maar het doel op langere termijn van Oekraïne is een eigen CBDC (Central Bank Digital Currency), een door de centrale bank gereguleerde digitale munt. Oekraïne is de meest volwassen markt in Europa als het gaat om Central Bank Digital Currency, gevolgd door Zweden.

In augustus onthulde Mykhailo Fedorov, de Oekraïense minister van Digitale Transformatie, een pilot voor een CBDC. In de pilot worden medewerkers van het ministerie van Digitale Transformatie uitbetaald in E-Hryvnia. Lees in deze sheet van de nationale bank van Oekraïne het exacte doel van de eigen digitale munt.

Wat dit soort ontwikkelingen met de koers van Bitcoin en andere crypto’s doen, is lastig te voorspellen. Maar dat Oekraïne een land is om in de gaten te houden, moge duidelijk zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.