Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 25 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Sheffield is de groenste stad van Europa: 5 redenen voor een stedentrip

Tijdens een stedentrip naar Londen, Barcelona of Rome ontkom je tegenwoordig niet meer aan wandelende toeristenfiles, torenhoge hotelprijzen en een overload aan donutshops. Daarom zoeken wij het tegenwoordig liever in de wat minder voor de hand liggende steden, zoals Valencia of Krakau. Vandaag tippen we Sheffield, de groene verborgen parel van Engeland.

Mocht je vanwege het klimaatprobleem niet meer willen vliegen, waarvoor applaus, weet dan dat je vanaf Amsterdam in 7 uren met de trein in Sheffield bent. Check direct ook deze 7 prachtige treinreizen door Groot-Brittannië.

‘Outdoor City’ Sheffield, de groenste stad van Europa

Sheffield staat bij de lokale bevolking en reizigers ook wel bekend als ‘Outdoor City’. De stedelijke buitencultuur vormt het unieke karakter van de Engelse stad in South Yorkshire. Sheffield wordt de groenste stad van Europa genoemd en is daarnaast de bierhoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Maar dat is niet alles: er valt nog veel meer te leren over de op drie na grootste stad van Engeland. 5 redenen om een stedentrip naar Sheffield te boeken.

1. De groene long van Engeland, met een Nationaal Park

Meer dan tweehonderd parken, bossen en tuinen kwalificeren Sheffield als de groenste stad in het Verenigd Koninkrijk en misschien wel van Europa. Ongeveer een derde van Sheffield ligt in het Peak District National Park, waardoor Sheffield de enige stad in het Verenigd Koninkrijk is met een nationaal park binnen haar grenzen.

sheffield, stedentrip, engeland, redenen, bezoeken
Bron: theoutdoorcity.co.uk

Het Peak District National Park is het eerste nationale park van Engeland en het begin van de nationale park-beweging van Engeland. Met ongeveer 2,5 miljoen bomen in de stad is Sheffield één van de Europese steden met de grootste statistische populatie van bomen per inwoner en wordt vaak de groenste stad van Europa genoemd.

2. Bakermat van van voetbal

Met Sheffield FC werd ‘s werelds eerste voetbalclub in 1857 in Engeland opgericht. Dit is de reden waarom Engeland nu wordt beschouwd als het ‘moederland van het voetbal’ en Sheffield als de ‘geboorteplaats van het voetbal’.

Het eerste voetbalteam bestond uit 15 tot 20 cricketspelers. Eerder hadden studenten van Cambridge University de eerste voetbalregels geschreven. Sheffield heeft de FIFA Order of Merit van FIFA gekregen, de hoogste prijs voor clubs en particulieren. Naast Real Madrid is Sheffield FC de enige club ter wereld die deze prijs heeft ontvangen.

3. Bierhoofdstad van het Verenigd Koninkrijk

Tijdens de industriële revolutie waren er al veel kleine brouwerijen gevestigd in Sheffield. Tegenwoordig is de brew scene van de stad zover ontwikkeld dat Sheffield een vooraanstaande bestemming is geworden voor bierliefhebbers.

Bier, sporten, testosteron, biertje
Bron: theoutdoorcity.co.uk

Sheffield staat in Engeland bekend als de bierhoofdstad van Groot-Brittannië en wordt ook door The New York Times beste bierstad van Groot-Brittannië genoemd. Deze titel is aan de Noord-Engelse stad gegeven vanwege de kwaliteit en de keuze van de onafhankelijke brouwerijen en pubs.

4. Mountainbiken en hiken

In Sheffield kun je jouw stedentrip perfect combineren met een actieve mini-vakantie. Yep, de stad beschikt over een uitdagende mountainbike-trail. In Parkwood Springs vind je een bochtig parcours met verschillende klimmetjes en een prachtig uitzicht over de stad. Lees hier meer. Ook zijn er prachtige hiking-trails te vinden en kunnen de echte avonturiers er zelfs klimmen.

5. Interessante staalgeschiedenis

Sheffield stond vroeger bekend als de werkplaats van de wereld, messen werden hier al in de middeleeuwen gemaakt. In de 18e eeuw werd de stad een centrum voor staalverwerking. In de jaren zeventig werden veel staalfabrieken gesloten, maar de stad staat nog steeds bekend om zijn buitengewone staalvaartuigen en de productie van messen en bestek. Daarom kreeg de stad de bijnaam ‘Steel City’.

Bron: theoutdoorcity.co.uk

De stad is inmiddels overgegaan op gespecialiseerde productie en bouwkunde. Zo is Sheffield trots dat bedrijven als McLaren en Boeing de stad thuis noemen. Locals uit Sheffield zijn trouwens te herkennen aan het feit dat ze altijd de oorsprong van hun bestek controleren. Er zijn verschillende musea en voormalige authentieke werkplaatsen in de stad te bezoeken voor workshops en rondleidingen.

Over Sheffield

Sheffield is een van de grootste steden van Engeland en ligt in Zuid-Yorkshire, op zo’n twee uren rijden vanaf Londen. De inwoners zijn typische buitenmensen en genieten volop van alles wat de omgeving en de stad zelf aan natuurlijke mogelijkheden te bieden heeft. Sheffield is één van de twee steden in het Verenigd Koninkrijk dat een Nationaal Park binnen de stadsgrenzen heeft. En dat biedt perspectieven. Van hiken en mountainbiken tot klimmen en zwemmen midden in de natuur. Het is de perfecte bestemming voor een actief weekendje weg voor iedereen die van outdoor houdt. Een avontuurlijke stad vol actie en spanning, met een breed aanbod aan goede restaurants en knusse Engelse pubs. Uniek en origineel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.