Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 25 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

7 dringende vragen aan Rutte na ‘festivals’ Unmute Us

Unmute Us, de organisatie die afgelopen weekend in verschillende steden in Nederland betogingen organiseerde voor de heropening van festivals en andere evenementen, heeft een open brief gestuurd aan demissionair premier Rutte, minister De Jonge en minister Grapperhaus.

“Het blijft angstvallig stil vanuit Den Haag”, aldus de woordvoerder van Unmute Us. “Wij begrijpen dat dit uw vakantie is, maar het zou van fatsoen getuigen als u ons zo snel mogelijk te woord staat. We spreken namens de 100.000 werknemers in de evenementenbranche, de tienduizenden demonstranten en de duizenden protesterende bedrijven.”

Vragen aan Rutte na ‘festivals’ Unmute Us

Unmute Us liet afgelopen zaterdag de kracht van het begrip festival zien. Ook al was het een betoog, er was geen wanklank te horen en geen geweld of vandalisme te bespeuren. Het was in verschillende steden een dag die aan de Love Parade in Berlijn deed denken, maar de achterliggende boodschap was serieus. Zeven dringende vragen aan Rutte en kornuiten.

1. Waarom pas 20 september?

“Waarom mogen festivals potentieel pas vanaf 20 september open, een week voor het einde van het festivalseizoen? Welke argumenten heeft u, meneer Rutte, om deze specifieke datum te kiezen en niet 1 september, de datum waarop we open wensen te gaan? Wij hebben toch aangetoond dit veilig te kunnen?

2. Hie zit het met de Fieldlab-rapporten?

“Deze vraag stellen we zowel aan u als aan het OMT: waarom worden de Fieldlab-rapporten door u genegeerd? In België worden immers op basis van diezelfde rapporten grote festivals georganiseerd. Wat klopt er nu ineens niet meer van de Fieldlab-uitkomsten terwijl u die, bij monde van minister De Jonge, op 28 mei tijdens de persconferentie volledig heeft omarmd?”

3. Wordt er niet gekeken naar andere landen?

“Hoe kan het dat in alle ons omringende landen evenementen en festivals plaatsvinden en er geen substantiële stijging is van het aantal besmettingen, terwijl ook daar de Deltavariant heerst? Hier ligt het toegestane aantal bezoekers van buitenevenementen op 750, in België op 75.000; terwijl het percentage gevaccineerden en besmettingen ook in beide landen gelijk is. Beseft u dat u met deze maatregelen de internationale koploperspositie van de Nederlandse evenementenindustrie aan het verruïneren bent? Bent u, meneer Rutte, zich ervan bewust dat Nederlandse jongeren massaal naar evenementen in België gaan?”

Lees hier het volledige statement van Unmute Us.

4. Bent u zich bewust van huisfeesten?

Bent u bekend met de Fieldlab-uitslagen waaruit blijkt dat het risico tijdens het bezoeken van een evenement veiliger is dan het thuis ontvangen van één persoon. En onderkent u dat de kans op besmetting bij huisfeesten groter is geworden, nu de lockdown is opgegeven en er geen maximum aantal gasten meer is voor thuisbezoek? U bent bekend met de Fieldlab-uitslagen. Dus waarom heeft u eind juni die adviezen niet één op één overgenomen?

5. Waarom een onderscheid tussen geplaceerd en ongeplaceerde festivals?

“Door inmiddels meerdere experts wordt gezegd dat er geen onderscheid te maken is tussen geplaceerd en ongeplaceerd. Waarom maakt u dat onderscheid dan wel?”

6. Hoe zat dat ook alweer met Dansen met Janssen?

“Zijn jullie, meneer Rutte en De Jonge, zich bewust van het feit dat de meeste jongeren zich lieten vaccineren om naar een evenement te mogen en begrijpt u dat zij zich op dit moment door u bedrogen voelen?”

7. Beseft u hoe belangrijk de cultuursector is?

“U pretendeert trots te zijn op het Nederlandse culturele erfgoed, waaronder ook festivals vallen. Desalniettemin kondigt u aan om nog dit jaar de coronasteun aan bedrijven stop te zetten, omdat er volgens u en het CPB genoeg werk te vinden is in andere sectoren. Begrijpt u dat u hiermee de geschiedenis in zal gaan als het demissionaire kabinet dat eigenhandig haar vaderlandse cultuursector de nek om draaide?”

Unmute Us is te volgen op Instagram.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.