Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 3 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Lubach-waardig: messcherp Even Tot Hier kraakt kabinet en Koningshuis

Even Tot Hier slaagde er de laatste weken uitstekend in om de door Zondag met Lubach achtergelaten leegte te vullen. Jeroen Woe en Niels van der Laan doen satire op hun eigen manier en trekken daarmee miljoenen kijkers. Afgelopen weekend was daarop geen uitzondering. De heren waren uitstekend op dreef en wisten met twee Lubach-achtige items opnieuw een hoog niveau te bereiken.

In de basis doen Zondag met Lubach en Even Tot Hier hetzelfde. Beiden zijn satirische shows waarin er met een scherp oog naar de actualiteiten wordt gekeken. Het verschil zit hem in de vorm. Arjen Lubach doet het vooral in zijn eentje van achter een desk, zoals we gewend zijn van de Amerikaanse grootheden. Even Tot Hier trekt het wat breder. Jeroen Woe en Niels van der Laan kiezen voor vaste rubrieken, meer muziek en nodigen wekelijks gasten uit. Daarnaast is er een quiz-element met het publiek.

Zondag met Lubach-waardige items

Even Tot Hier is wat meer een zaterdagavondshow, maar daarom zeker niet minder scherp. Vooral in de aflevering van afgelopen weekend werd dat nog maar weer eens duidelijk. De mannen van Even Tot Hier kwamen niet met één, maar twee items die absoluut niet hadden misstaan in Zondag met Lubach. Jeroen Woe en Niels van der Laan waren messcherp en haalden hard uit naar ons kabinet en koningshuis.

Even Tot Hier begon met het grootste nieuws van de afgelopen week: de veelbesproken notulen. Geheel tegen de gebruiken in, werden de notulen van de ministerraad 2019 openbaar gemaakt. Hieruit werd duidelijk dat de coalitie bepaald niet blij was met de kritische kamerleden binnen hun eigen partijen. Het woord sensibiliseren ging zo’n beetje viral en Pieter Omtzigt kreeg er weer een hoop volgers bij. Het is de zoveelste tik voor kabinet-Rutte III.

Kabinet-Rutte III door de mangel

Even Tot Hier gaf dit weekend nog een tik na. Jeroen Woe en Niels van der Laan zetten eerst alle pijnlijke uitspraken die zijn gedaan op een rij, om het vervolgens met wat knip- en plakwerk nog een stuk erger te maken. Een sterk item met een hoog Zondag met Lubach-gehalte, en daar bleef het niet bij.

Wat volgde was een muzikale ode aan Helma Lodders. Zij behoorde net als Pieter Omtzigt tot de kritische kamerleden binnen het kabinet. Toch krijgt dit voormalig VVD-kamerlid een stuk minder aandacht, en daar willen Jeroen Woe en Niels van der Laan verandering in brengen. Ze willen niet dat Helma Lodders vergeten wordt en gaven haar een eigen nummer op basis van John Mayer’s hit Daughters.

In onderstaande YouTube-video is alleen het nummer te zien. Voor het complete item kun je hier de aflevering terugkijken.

En niet alleen kabinet-Rutte III was het doelwit, ook ons koningshuis kwam aan de beurt. Aanleiding van dit Even Tot Hier-item was het bedroevend lage vertrouwen in onze koning. Een jaar geleden was 76% van de Nederlanders tevreden over de koning. Nu is dat nog maar 57%. Hoe dat kan? Even Tot Hier zette een aantal redenen op een rij. Van de veelbesproken vakantie in Griekenland tot de nieuwe speedboot van het koninklijk paar.

Even Tot Hier fileert het kwistige koningshuis

Net als bij het item over het kabinet volgt ook hier na de opsomming een hilarisch stukje knip- en plakwerk. Het is heerlijk satire waar ongetwijfeld ook de republikein van het jaar 2015 Arjen Lubach om kan lachen. Zo scoren Jeroen Woe en Niels van der Laan op één avond twee items waarmee ze bewijzen dat Even Tot Hier niet onderdoet voor Zondag met Lubach.

Nieuwe uitdaging voor Arjen Lubach

Uiteraard is het geen wedstrijd. Beide programma’s konden verdeeld over de zaterdag en zondag altijd prima naast elkaar bestaan, maar het lijkt erop dat Arjen Lubach toch in het vaarwater van Even Tot Hier gaat komen. Volgens geruchten is de host namelijk in de running om een legendarisch satire programma uit het verleden te gaan presenteren. Welke dat is, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.